Saopštenje sa sastanka Đukanović - Kover

10/09/2018


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika Parlamenta Republike Mađarske Lasla Kovera koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo nivoom međudržavnih odnosa Crne Gore i Mađarske, kao i podrškom koju ta država u kontinuitetu pruža Crnoj Gori. Posebna zahvalnost, za doprinos punopravnom članstvu Crne Gore u NATO i posvećenost Mađarske evropskoj budućnosti naše zemlje i ZB, poručio je Đukanović.

Evropska perspektiva Crne Gore i regiona bila je glavna tema razgovora dvojice zvaničnika, koji su ocijenili da je jedina dobra budućnost za Balkan u ujedinjenoj Evropi. Jednako tako, najbolje rješenje za Evropu i njenu globalnu konkurentnost je stabilan Balkan i očuvanje vizije ujedinjenja.

Predsjednik Đukanović potvrdio je odlučnost Crne Gore da bude i dalje dobar primjer u regionu  i promoter evropskih vrijednosti, i zahvalio Mađarskoj na izuzetnom doprinosu i podršci u procesu pristupanja NATO alijansi, kao i u pregovaračkom procesu  sa EU. Posebno na podršci Budimpešte integraciji cijelog regiona u evropske i evroatlantske strukture, o čemu je detaljnije razgovarao sa premijerom Orbanom i prilikom njegove nedavne posjete Crnoj Gori.

Predsjednik parlamenta Mađarske, čestitao je Crnoj Gori na prijemu u NATO i iskazao uvjerenje da će perspektiva koja se otvara pred Crnom Gorom kao ravnopravnom članicom Alijanse, doprinijeti i skorom ulasku u EU. Kao i kroz prethodne procese i u budućnosti možemo računati na snažnu podršku Mađarske, poručio je Kover.

Zajednički je ocijenjeno da je uprkos svim izazovima Evropska Unija najznačajnija poslijeratna evropska tekovina koju treba čuvati i osavremenjavati u interesu zajedničke evropske budućnosti.

Tokom razgovora je ocijenjeno da dvije države imaju izuzetno plodnu i razuđenu saradnju, čemu posebno doprinose i sve intenzivniji kontakti između parlamenata dvije prijateljske zemlje.