Predsjednik Đukanović u rezidenciji na Cetinju primio novoimenovane ambasadore

06/09/2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Narodne Republike Kine, Nj.E. Liu Đina Savezne Republike Njemačke, Nj.E. Roberta Hajnriha Vebera, Mađarske, Nj.E. Jožefa Nedješija Republike Makedonije, Nj.E. Mihajla Trpkoskog i Republike Poljske, Nj.E. Artura Dmohovskog.

Predsjednik Đukanović je po završetku ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i tom prilikom im poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije.


Predsjednik Đukanović je sa ambasadorom Kine razmijenio ocjene o tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dvije države, koji su obogaćeni savremenom saradnjom i brojnim zajedničkim projektima, prije svega  izgradnjom auto-puta, ali i kreditiranjem obnove pomorske flote, rekonstrukcijom pruge i izgradnjom vjetroelektrane. Crna Gora i Kina utemeljili su svoje odnose i na polju obrazovanja i kulture i zdravstva.Dvije države posebno uspješnu  saradnju imaju  i u okviru inicijativa 16+1 , kao i „Pojas i put“, zahvaljujući novoj inicijativnosti Kine prema evropskom kontinentu i Balkanu, kazao je Đukanović. U tom smislu Predsjednik je istakao da se Crna Gora raduje uspjesima Kine , napominjući da članstvo Crne Gore u NATO i odlučnost da postanemo članica EU, ne dovodi u pitanje tradicionalna partnerstva.Zahvalio je na pozdravima kineskom predsjedniku Si Đipingu i pozvao ga da posjeti Crnu Goru. Ambasador Liu Đin je zahvalio na prijemu uz podsjećanje na ocjenu predsjednika Kine da su odnosi na najboljem nivou u istoriji.

Predsjednik Đukanović upoznao je ambasadore iz Evrope sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori , posebno sa strateškim pravcima u spoljnopolitičkoj agendi. Ponovio je jasnu opredijeljenost Crne Gore da nakon prijema u NATO postane i punopravna članica Evropske Unije, ističući da je dalje proširenje i  očuvanje vizije ujedinjene Evrope najbolji put ka stabilnosti i prosperitetu ZB, ali i globalnoj konkurentnosti EU. Razumijevajući potrebu konsolidacije EU, istakao je da to ne smije zaustaviti proces proširenja i dalju evropeizaciju balkanskih društava. Crna Gora će, kazao je Predsjednik biti i ubuduce snažan promoter evropskih vrijednosti u regionu i raditi na dostizanju evropskog kvaliteta života.


U tom kontekstu, za Crnu Goru je izuzetno važan aktivan politički dijalog i pažnja jedne tako znacajne zemlje u Evropi i svijetu kao što je Njemačka, kazao je Đukanović novoimenovanom ambasadoru. Pozdravio je pristup i podršku Njemačke integraciji ZB, koja je konkretizovana i kroz Berlinski proces. Đukanović je iskazao zadovoljstvo opredjeljenjem njemačke vlade da podstakne investitore da ulažu u Crnu Goru, jer uprkos dobrom tempu ekonomskog i demokratskog razvoja, ima još dosta posla do sustizanja evropskog kvaliteta života. Saradnja dvije države kao članice NATO i dinamičan politički dijalog na visokom nivou, snažan su impuls produbljivanju ekonomskih i drugih odnosa , ocijenio je Predsjednik, sto je potvrđeno i prilikom nedavne posjete premijera Markovića Berlinu. Ambasador Veber je poručio da njegova zemlja želi da bude strateški partner Crnoj Gori i podrška na putu ka EU. Njemačka podržava pojedinačan  prijem novih članica u Uniju po zaslugama, kazao je ambasador, i prepoznaje napore i ogromne rezultate Crne Gore i njenu lidersku poziciju u regionu.


U razgovoru sa ambasadorom Mađarske posebno je ukazano na kontinuiranu i ključnu podršku te države Crnoj Gori za prijem u NATO i u procesu evropskih integracija. Sa ciljem održavanja ekonomskog rasta i daljeg ekonomskog i demokratskog prosperiteta Crne Gore, saradnja sa mađarskim partnerima biće važna i u narednom periodu, istakao je Predsjednik, što je potvrđeno i prilikom nedavnog susreta sa premijerom Orbanom u Podgorici . Ambasador Nedješi potvrdio je interes Budimpešte  da se na bazi odličnih bilateralnih odnosa, politički rezultat valorizuje i u sferi ekonomije. On je u tom kontekstu informisao o formiranju fonda za ZB u kojem se očekuje da Crna Gora bude jedan od istaknutijih partnera i najavio potpisivanje Međuvladinog sporazuma o razvojnoj saradnji između Crne Gore i Mađarske.


Tokom prijema makedonskog ambasadora, posebno je ukazano na značaj tradicionalno dobrih odnosa, i na perspektivu saradnje u regionalnom i integracionom kontekstu. Predsjednik Đukanović pozdravio je  postizanje sporazuma Makedonije sa Grčkom, što će, kako je kazao, dati impuls njenoj  daljoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi, kao i stabilnosti regiona. Crna Gora će sa svojim iskustvom  Makedoniji biti podrška i partner, kazao je Đukanović. Ambasador Trpkoski zahvalio je Predsjedniku i institucijama Crne Gore na doprinosu izgradnji međudržavnih odnosa, ali i prijateljstva dva naroda. Zajednički je ocijenjeno da dvije države imaju potencijala i za snaženje ekonomske saradnje u obostranom interesu.


O odličnim bilateralnim odnosima razgovaralo se i tokom prijema poljskog ambasadora. Zajedničke vrijednosti i razmjena iskustava na najvišem političkom nivou, dobra su osnova za produbljivanje saradnje Crne Gore i Poljske, ocijenio je Đukanović. Zahvaljujući za podršku te zemlje strateškim prioritetima Crne Gore, Đukanović je iskazao zadovoljstvo da država poput Poljske razumije potrebe ujedinjenja Evrope i perspektive ZB. Ambasador Dmohovski potvrdio je snažnu podršku Poljske  integraciji Crne Gore i ZB. Poljska je spremna da podijeli svoja iskustva u tom procesu i podstakne evropeizaciju ZB u okviru rukovođenja Berlinskim procesom naredne godine.

Novoimenovani ambasadori u Crnoj Gori su prilikom današnje predaje akreditivnih pisama prenijeli  Đukanoviću  izraze uvažavanja i pozdrave predsjednika država koje predstavljaju.