Saopštenje sa sastanka Đukanović - Borisov

03/09/2018


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas sa predsjednikom Vlade Republike Bugarske Bojkom Borisovim koji je boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

On  je tom prilikom  premijeru Borisovu  uručio visoko državno odlikovanje - Orden Crne Gore na lenti, i istakao da je kvalitet odnosa dvije države značajno unaprijeđen od crnogorske obnove  nezavisnosti, i snažno potvrđen u poslednjem periodu tokom bugarskog predsjedavanja Evropskim Savjetom.

Premijer Borisov je tome dao i lični pečat, snažno promovišući značaj integracije Crne Gore u EU, kao i proširenje Evropske Unije na Zapadni Balkan u cjelini, kazao je Predsjednik. Istorijski utemeljena saradnja i prijateljstvo bliskih naroda nastavlja se i u ovom vremenu kako bilateralno, tako i kroz NATO partnerstvo, uz uvjerenje da će se u bliskoj budućnosti nastaviti i u EU okvirima, rekao je predsjednik Đukanović.

Predsjednik Vlade Bugraske zahvalio je  Predsjedniku Đukanoviću na priznanju u ime bugarskog naroda, iskazujući očekivanje da će dvije zemlje uskoro biti partneri i u Evropskoj uniji. Ističući da ćemo nastaviti da njegujemo istorijske i prijateljske odnose, premijer Borisov je konstatovao da je Crna Gora puno postigla, i da je na dobrom putu.

U tom kontekstu, ukazao je na značajno zalaganje Bugarske i njegovo lično da temu proširenja EU održi vitalnom u krugu partnera u Evropskom Savjetu, i  kroz više samita koji su već održani ili su u planu.

Predsjednik Đukanović podsjetio je u razgovoru sa premijerom Bugarske na stabilnost i dinamičnost kretanja Crne Gore ka zacrtanim ciljevima, integraciji u EU, ekonomskom i demokratskom razvoju. Iskazujući zahvalnost za ukupnu podršku Bugarske u procesu integracija i reformi, Đukanović je naglasio da ni Crna Gora ni ZB nemaju alternativu za proces evropeizacije i dostizanje evropskog kvaliteta života. Razumijevajući evropske i globalne procese i potrebu preispitivanja postojećih formula funckionisanja, Đukanović je naglasio da je jedina ozbiljna i stabilna formula za Evropu - ujedinjenje, a za ZB puna integracija u EU. To je , ocijenio je Predsjednik, put za stabilnost i prosperitet Regiona, ali i jačanje  evropske konkurentnosti na globalnom planu.

U kontekstu ostvarivanja dinamičnog ekonomskog razvoja, Predsjednik je ukazao na priliku i za intenzivniju ekonomsku saradnju dvije države, prije svega u oblasti investicija, transfera iskustava u realizaciji složenih projekata i savremenom upravljanju.

Đukanović i Borisov iskazali su obostrani interes  za infrastrukturnim povezivanjem Regiona i saradnjom u oblasti energetike.

Ocijenjeno je da će i ova posjeta dati dodatan impuls jačanju međudržavnih odnosa i zajedničkom napretku.