Italijanski mediji izvještavali o zvaničnoj posjeti predsjednika Đukanovića Rupublici Italiji

26/07/2018

Zvanična posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Republici Italiji u protekla dva dana, veoma je zapažena u italijanskim medijima i bila je ispraćena od trenutka kada je najavljena na zvaničnoj internet stranici Kvirinala. Po dolasku predsjednika u Italiju, novinska agencija “Italpress” objavila je kratku biografiju sa fotografijom Predsjednika, najavljujući njegov susret sa predsjednikom Serđom Matarelom, predsjednicom Senata Italije Marijom Kazelati, kao i posjetu kompaniji TERNA. 

Susret sa predsjednikom Italije medijski su ispratilie brojne uticajne italijanske novinske agencije, kao i one koje se posebno bave regionom Mediterana i Balkana (“Agenzianova”, “Osservatorioitaliano” itd).

Nakon zvaničnih susreta objavljen je intervju sa predsjednikom Đukanovićem  za agenciju “Italpress”, koji su prenijeli mnogi mediji i veoma posjeceni internet portali. Tako je intervju odmah preuzeo vrlo čitan portal za politička pitanja i, ujedno, prvi zvanični digitalni dnevni list u Italiji “Affaritaliani”, pod naslovom: “Đukanović: Značajna saradnja Crne Gore i Italije – naša je perspektiva u EU”. Sličan naslov objavljen je u dnevnim listovima u Rimu i Napoliju (“Il Giornale di Napoli”, “Roma Quotidiano”), na stranicama koje su rezervisane za aktuelna politička pitanja. Zapažen naslov “Đukanović: Dalje unapređenje saradnje Italija – Crna Gora” objavio je i dnevni list “Gazzetta del Sud”, koji je takođe prenio u cjelosti intervju predsjednika Đukanovića. Rimski dnevni list “La Discussione”, čiji je fokus na političkim temama, intervju predsjednika Đukanovića zadržao je na prvoj stranici od njegovog objavljivanja. 

Zanimljivo je da je posjeta predsjednika Đukanovića izazvala pažnju i nekih od čitanih političkih blogova i portala, poput “Il Vocabolo”, “Blog – News”, “Zazoom Social Media” itd.

U italijanskim medijima sa pažnjom je ispraćena i saradnja Crne Gore sa kompanijom TERNA, kao i posjeta predsjednika Crne Gore i ministarke ekonomije toj kompaniji. Tako su pojedini mediji, kao što je “Osservatorio Italiano”, objavili naslov: “Đukanović u Italiji: podmorski kabal izmedju Italije i Crne Gore biće u upotrebi od sredine 2019.”

U nastavku dostavljamo linkove za pomenute članke:

http://www.ladiscussione.com/politica/item/145983-si-rafforza-la-cooperazione-italia-montenegro.html 

https://www.ilvocabolo.it/2018/07/25/si-rafforza-la-cooperazione-italia-montenegro/ 

https://www.zazoom.it/2018-07-25/dukanovic-piu-cooperazione-italia-montenegro/4491041/ 

http://www.gazzettadelsud.it/news/home/300200/dukanovic-piu-cooperazione-italia-montenegro.html?refresh_ce 

https://www.blog-news.it/metapost/montenegro-dukanovic-piu-cooperazione-con-italia 

http://www.affaritaliani.it/esteri/montenegro-dukanovic-piu-cooperazione-con-l-italia-552646.html?refresh_ce 

https://data.volopress.it/GetData/Default.ashx?param=ZG9jaGFzaD1DMkU5NTdFODdFNTJCNDkzMzhDQUQxRDMxNTNERERDRDI1MTNEMTE5MzdENkREQzkzMzMwQzRBMDgzQUJFNjc3JnR5cGU9UERG 

https://www.agenzianova.com/a/5b571b503e9422.58690951/2010500/2018-07-24/quirinale-mattarella-riceve-presidente-del-montenegro-rukanovir 

http://ildubbio.news/ildubbio/2018/07/24/quirinale-mattarella-riceve-presidente-montenegro/ 

http://www.osservatorioitaliano.org/read/161640/montenegro-djukanovic-in-visita-in-italia-cavo-sottomarino-in-uso-dalla-meta-del-2019