Predsjednik Đukanović primio članove delegacije Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR)

26/10/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je članove delegacije Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR) koji borave u studijskoj posjeti Crnoj Gori i regionu.


Članovi Savjeta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose  i države Jugoistočne Evrope. Uz zahvalnost za prijem iskazali su interesovanje za Predsjednikovo viđenje stanja u Crnoj Gori i regionu, mogućnostima za rješavanje unutrašnjih političkih kriza, ali i geopolitičkih odnosa i posljedica.

Predsjednik je uz zahvalnost za posjetu i interesovanje uvaženih članova Savjeta potvrdio da je tema regiona izuzetno važna za stabilnost Evrope, ali i dalju snagu i prestižnost NATO-a. Uz ocjenu o izvjesnom poremećaju na širem globalnom planu, ocijenio je da je aktuelna situacija na ZB posljedica dvije okolnosti, zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok-Zapad. U tom kontekstu ukazao je na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama ZB za integraciju u EU, i odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes ZB, već i Evrope. On je iskazao zabrinutost da je oživljavanjem retrogradnih politika, poslednjih mjeseci ZB više na pitanju stabilnosti, nego integracija. Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja.

Članovi Delegacije Savjeta koju su činili Sylvie Kauffmann, direktorica uredništva Le Monde, Engjellushe Morina, viša saradnica za politiku i širi evropski program Savjeta, Vesna Pusić, poslanica u hrvatskom Saboru i bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske, Maria Simeonova, koordinatorka programa Evropskog Savjeta, Hannes Swoboda, predsjednik Međunarodnog instituta za mir i bivši zastupnik u Evropskom parlamentu, Vessela Tcherneva, zamjenica direktora i šefica kancelarije i Ivan Vejvoda, direktor i stalni saradnik  Evropskog projekta, zahvalili su Predsjedniku za detaljnu analizu i informacije, važne za razumijevanje aktuelnih regionalnih i geopolitičkih prilika.


Predsjednik Crne Gore