Predsjednik Đukanović primio je šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorku Oanu Kristinu Popu

20/10/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorku Oanu Kristinu Popu, koja mu je tom prilikom uručila Izvještaj EK o Crnoj Gori.


Ambasadorka Popa je uz zahvalnost za prijem iskazala zadovoljstvo što je u prilici da Predsjedniku prvom uruči  Izvještaj, uz ocjenu da je napisan realistično, uz opis aktuelne sitiuacije, indikacije šta je urađeno a šta nije, i precizne  instrukcije šta hitno treba raditi u bliskoj budućnosti. Podsjetila je da je Izvještaj rađen po novoj metodologiji koja uz poglavlja prepoznaje i klastere i obavezu ispunjavanja prelaznih mjerila iz međusobno povezanih poglavlja 23 i 24 što je uslov daljeg ukupnog napretka. Ona je istakla stabilnu podršku Crne Gore evropskoj politici, kao i potpunu usaglašenost sa vanjsko političkom i bezbjednosnom politikom  EU. Podsjetila je istovremeno na činjenicu da nijesu izvršena imenovanja u pravosuđu, i da nije izabranTužilački savjet. U tom kontekstu, posebno je naglasila potrebu za političkim dijalogom kako bi se ovi procesi odblokirali, što je, kako ističe, jasno navedeno u Izvještaju.

Predsjednik je zahvalio ambasadorki  za posjetu i uručen Izvještaj EK, koji je ističe, generalno objektivan, ali nažalost i depresivan uz potrebu jasnijeg političkog određenja u nekim segmentima, kako bi bili sigurni da je slika uzroka stanja prepoznata u EU, što je preduslov da se otklone nedostaci i unaprijedi stanje u državi. Posebno brine što je napredak prepoznat samo u 3 oblasti, dok je čak u 13 zabilježena stagnacija, što svjedoči, ističe Predsjednik o neposvećenosti crnogorske strane poželjnoj dinamici integracije u prethodnom periodu. On je naglasio da je uprkos izvjesnom zastoju u politici proširenja, najbolji odgovor zemlje u procesu pregovora da ubrza tempo i završi svoj dio obaveza. Iako je uvjeren da je zbog izostanka takvog pristupa rezultat Izvještaja nezadovoljavajući, smatra da nije sve izgubljeno i da treba konsolidovati pregovaračke strukture i posvećenošću izvršne vlasti i ostalih segmenata društva  vratiti evropsku agendu kao apsolutni prioritet svake buduće vlade, imajući u vidu da pregovarački potencijal u crnogorskom društvu postoji. Uz puno razumijevanje za novu metodologiju pregovaranja koju smo prihvatili, naglasio je da je imperativ da sve zemlje regiona i EK moraju zajedno uložiti više napora da se sačuva dogledna i jasna perpektiva članstva svake od zemalja kandidata. Komentarišući detaljnije Izvještaj, posebno se osvrnuo na nefunkcionalnost sudske vlasti i neophodnost partnerskog iznalaženja rješenja za blokadu pravosuđa, kao i  politički motivisano ruiniranje javne  administracije i potrebu preporuka EU za zaštitu od malignog uticaja sa strane, posebno u oblasti medija, uz poštovanje slobode protoka informacija. Uz ocjenu da trenutno stanje treba užurbano mijenjati, poručio je da će se i dalje zalagati da evropska integracija bude strateška državna politika Crne Gore .

Ambasadorka Popa je ponovila da će EU biti uključena u podršku regionu, i u partnersvu sa SAD nastaviti da radi  u tom pravcu, što je vidljivo i kroz opredjeljivanje resursa za borbu sa malignim uticajima. Ona je zaključila da je ogromna podrška crnogorskih građana članstvu u EU, naše najveće bogatsvo koje se mora sačuvati, poboljšati i odražavati u politikama i aktivnostima svih državnih aktera, što će EU snažno potencirati kroz realizaciju konkretnih projekata čijom realizacijom se stalno poboljšava kvalitet života građana, koji  bez obzira na političku orjentaciju nijesu zadovoljni postignutim.

Zajednički je izražena spremnost za nastavak komunikacije, uz ocjenu da je nedavni Samit EU o ZB  u Ljubljani potvrdio posvećenost Brisela evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.Predsjednik Crne Gore