Predsjednik Đukanović primio Philippea Donckela, ambasadora Luksemburga u Crnoj Gori

20/10/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Philippea Donckela, ambasadora Luksemburga u Crnoj Gori.


Predsjednik je iskazao  zadovoljstvo susretom i inicijativom ambasadora, što je prilika za razgovor o dosadašnjoj i potencijalima unapređenja međudržavne saradnje Crne Gore i Luksemburga. On je ukazao na prijateljski odnos naše zemlje prema Luksemburgu koji je kao izuzetno uspješna evropska priča uzorni model za Crnu Goru sa potencijalom dragocjenog iskustva posebno na putu integracije Crne Gore u EU i usvajanja evropskih standarda.

Uz podsjećanje da ove godine obilježavamo 15-o godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, naglasio je značaj frekventnih političkih kontakata koji su dobar podsticaj produbljivanju ekonomske saradnje. Predsjednik je zahvalio za kontinuiranu podršku Luksemburga Crnoj Gori i regionu na planu evropskih i evroatlantskih integracija, koja je bila veoma značajna na putu članstva Crne Gore u NATO, a biće važna i za dalji put ka EU. On je istakao vrijednu ulogu brojne crnogorske zajednice u toj zemlji za jačanje ukupnih odnosa, posebno imajući u vidu njihovu dobru socijalizaciju u šta se i lično uvjerio. Uz direktne letove između dvije države, postoje preduslovi za realizaciju zajedničkih projekata u saradnji sa investitorima iz Luksemburga, kazao je Predsjednik, što bi, imajući u vidu visoke standarde te zemlje, bio značajan podsticaj konceptu razvoja naše ekonomije na principima održivosti.

Ambasador Donckel uz zahvalnost za susret naglasio da je Crna Gora veoma važna za njegovu zemlju koja počastvovana što je uzor, ali koja takođe želi i da uči od Crne Gore. Crnogorska istorija od obnove nezavisnosti je mlada, i treba vremena za njen razvoj, što ne treba požurivati i vršiti pritisak, imajući u vidu da su  Luksemburgu za današnji nivo razvoja trebale 100-tine godina, kazao je ambasador. Podsjetivši da su vladavina prava i predvidljivost i sigurnost za građane u Luksemburgu prepoznati kao najznačajniji stub takvog razvoja, naglasio je punu podršku Crnoj Gori na putu integracije. Crna Gora je odradila ogroman posao, ogroman posao još predstoji, kazao je ambasador, dodajući da se od Crne Gore očekuje mnogo i da ono što može Luksemburg, možemo i mi. Imajući u vidu da je Luksemburg i sjedište važnih evropskih političkih i finansijskih institucija, iskazao je spremnost te zemlje za dalju podršku Crnoj Gori i to kroz saradnju, uz visoke ocjene za usvajanje evropskih standarada i kroz Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. On se saglasio sa ekonomskim potencijalima za jačanje veza dvije države, kojima snažno doprinosi crnogorska zajednica na koju su u Luksemburgu ponosni i koja predstavljaja dodatu vrijednost ljepoti i multietničnosti te zemlje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu.Predsjednik Crne Gore