Predsjednik Đukanović primio novoimenovane ambasadore Crne Gore pri EU i u Italiji Petra Markovića i Milenu Šofranac Ljubojević

13/10/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je novoimenovane ambasadore Crne Gore pri EU i u Italiji Petra Markovića i Milenu Šofranac Ljubojević i uručio im akreditivna pisma.


Predsjednik Đukanović je čestitao ambasadoru Markoviću izbor na važnu dužnost za Crnu Goru i poželio uspjeh u obavljanju diplomatske misije. Uz zadovoljstvo što će naša država imati svog predstavnika na tako važnoj poziciji za Crnu Goru, imajući u vidu nivo odnosa sa EU, dinamiku procesa pregovaranja i stalno potenciranje ambicije da postanemo članica EU, Predsjednik je ambasadoru Markoviću poželio da optimalno obavi posao sa stanovišta interesa Crne Gore, dajući neophodan impuls oživljvavanju procesa i doprinoseći ostvarenju strateškog cilja.

Marković je uz zahvalnost za čestitke i datu saglasnost za, kako je kazao, izazovnu i odgovornu funkciju, iskazao uvjerenje da će opravdati ukazano povjerenje i sa konkretnim planom rada, snažeći kapacitete Misije, prenositi poruke o Crnoj Gori kao budućoj državi članici.


Predsjednik je uz čestitke za imenovanje ambasadorki Šofranac Ljubojević, podsjetio na značaj saradnje sa važnim susjedom i partnerskom zemljom Italijom, uz uvjerenje da će novoimenovana ambasadorka u Rimu, ukazano povjerenje iskoristiti na najbolji mogući način u službi prioritetnih interesa naše zemlje. Ukazao je na značaj političke saradnje sa Italijom kao međunarodnim partnerom koji u kontinuitetu pruža snažnu podršku integraciji Crne Gore i regiona, kao i na mogućnosti jačanja bilateralnih veza naročito u oblasti ekonomije, investicija i standarda.

Ambasadorka Šofranac je uz zahvalnost za prijem i čast koja joj je ukazana ovom prilikom, apostrofirala na visoki značaj jačanja veza sa susjednom zemljom sa kojom dijelimo istorijske i partnerske odnose. Naglasila je da će mandat posvetiti prioritetnim ciljevima za dobrobit i interes Crne Gore, naročito u domenu ekonomske saradnje i na polju kulture i obrazovanja, kao i na planu jačanja podrške integraciji Crne Gore u evropske strukture. 


Predsjednik Crne Gore