Predsjednik Đukanović čestitao Dan Vojske Crne Gore

07/10/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore, najsrdačnije čestitke pripadnicima Vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane.

U čestitki se kaže:

"Kroz cijelu istoriju Crne Gore njena vojska je bila na vječitoj straži slobode, branič naroda i države i simbol junaštva i viteštva, po čemu je kroz vjekove prepoznata i visoko poštovana među evropskim narodima i državama. Uvijek je ustvari bila neodvojivi dio svog naroda, najisturenija kad je bivalo najteže, ispisujući najslavnije stranice velike crnogorske istorije, kao i istorije jugoslovenskih naroda u vremenima zajedničkih državnih aranžmana. 

Vojničko zanimanje je bilo i ostalo jedno od najcjenjenijih u našoj zemlji. I danas, kada po peti put obilježavamo Dan Vojske Crne Gore od stupanja u NATO, ona je institucija sa najviše povjerenja u domaćoj javnosti. Kao što je cijenjen partner u najvećoj vojno-političkoj alijansi u istoriji čovječanstva, pravi promoter napretka i razvoja Crne Gore, važna poluga i u procesu njene integracije u evropske strukture.

Od obnove nezavisnosti prije deceniju i po, Vojska Crne Gore je prošla put stalne modernizacije i osavremenjavanja opreme i znanja kroz saradnju s prestižnim evropskim i svjetskim resorima odbrane i vojnim školama, i učešće u brojnim međunarodnim misijama NATO, EU i UN. S tim novim iskustvima i znanjima, danas je interoperabilna snaga, osposobljena po mjeri države da odgovori novim izazovima, da pruža doprinos i regionalnoj i globalnoj stabilnosti. Obaveza je države da stvara uslove za ispunjavanje zadataka koji proizilaze iz članstva u NATO, s jasnim planom da i prije 2024. dostignemo 2% izdvajanja za odbranu, kao i 20% ukupnog budžeta odbrane za modernizaciju vojske. 

Čvrsto vjerujem da će Vojska Crne Gore nastaviti da vrši svoju ustavnu funkciju u skladu sa zakonom i partnerskim obavezama iz članstva u NATO. I da neće podleći sve izraženijim pritiscima u cilju njene zlupotrebe u dnevnopolitičke svrhe. Ohrabrujem starješine i vojnike, sve zaposlene u Ministarstvu odbrane, da očuvaju slavnu tradiciju časnog vojničkog poziva, i da čvrsto ostanu na braniku svoje domovine Crne Gore, demokratske, građanske, multietničke zajednice, koja je uprkos svim izazovima nepovratno na sigurnom evropskom putu."