Predsjednik Đukanović sastao se u Njujorku sa predsjednikom Vlade Holandije Markom Ruteom

24/09/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Njujorku sa predsjednikom Vlade Holandije Markom Ruteom.


Uz zadovoljstvo ponovnim susretom i prijateljskim i partnerskim odnosima dvije zemlje u okviru NATO, Predsjednik je zahvalio Ruteu na podršci Holandije da Crna Gora postane članica NATO, a sada i na izuzetno dragocjenoj ekspertskoj pomoći na putu ka članstvu u EU. Na toj liniji Predsjednik je istakao da je taj put naš definitivni izbor kojim smo nakon obnove nezavisnosti odlučno krenuli i postavili ga kao strateški cilj. On je kazao da je integracija ZB ključni faktor stabilnosti regiona i da je teško očekivati da zemlje regiona mogu dostići stabilnosti životom van evropskih pravila i vrijednosti. Potvrdio je odlučnost Crne Gore da ispuni sve zahtjeve koje EU od nas očekuje, naročito u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, bez ikakvih popusta. Svoju odgovornost u tom smislu već smo pokazali članstvom u NATO i učešćem u brojnim misijama, poručio je Predsjednik, uz punu saglasnost premijera Rutea s takvom ocjenom. On je sa premijerom Ruteom podijelio zabrinutost za stanje u regionu, što vidi kao refleks događanja na širem globalnom planu. Izvjestan zastoj u politici proširenja, bio je prilika za treće strane da penetriraju svoje interese u našem regionu, kazao je Predsjednik, apelujući da se spriječi dalja destrukcija. 

Premijer Rute je uz zadovoljstvo što se srijeće ponovo sa Predsjednikom, zahvalio za informacije koje je podijelio sa njim i koje mu pomažu da ima dobar uvid u aktuelno stanje. On je istakao da je Holandija veoma posvećena evropskoj perspektivi uz poruku da treba brzo da nastavimo naprijed i postignemo neophodne reforme, kao što je Predsjednik i potencirao i što visoko cijeni. Holandija pokušava da pomogne i omogući da zemlje regiona imaju otvorena vrata za dalji proces pristupanja uključujući otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kako bi se pridružile Crnoj Gori i Srbiji u grupi zemalja koje imaju jasnu evropsku perspektivu.

Sagovornici  su se saglasili o izuzetno dobrim i prijateljskim odnosima dvije zemlje. Predsjednik je Ruteu zahvalio za pomoć u borbi sa pandemijom kroz mehanizam transporta i obostrane repatrijacije građana. Uz pohvale za saradnju u oblasti odbrane, Predsjednik je ocijenio da se saradnja dodatno može unaprijediti na polju ekonomije. 

Premijer Rute je pohvalio napredak Crne Gore u unapređenju prava LGBT populacije i posebno pozdravio najavljeno otvaranje ambasade Crne Gore u Hagu, na šta je izuzetno ponosan. To je jasan signal vaše posvećenosti nama i EU, kazao je Rute. Holandija će sa druge strane ponovo razmotriti otvaranje ambasade u Podgorici, zaključio je Rute.


Predsjednik Crne Gore