Predsjednik Đukanović u nastavku zvanične posjete Republici Hrvatskoj sastao se sa predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem

16/09/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u nastavku zvanične posjete Republici Hrvatskoj sastao se sa predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, sa kojim je imao tete-a-tete razgovor, nakon čega je uslijedio i susret delegacija i zvanični ručak koji je Premijer Hrvatske priredio u čast predsjednika Đukanovića, na kojem su bili i ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Gordan Grlić Radman  i Davor Božinović, kao i bivši ministar vansjkih poslova  i Plenkovićev savjetnik Mate Granić, i bivši glavni pregovarač za pristupanje Hrvatske EU, savjetnik Vlado Drobnjak.


Plenković je poželio Predsjedniku dobrodošlicu u Hrvatsku i Banske dvore, uz zadovoljstvo prilikom da s njim razgovara o našim evropskim aspiracijama i pitanjima koja su važna za Crnu Goru i region. On je kazao da sa zabrinutošću i interesovanjem  prate dešavanja u našoj zemlji i zato je i ovaj susret važan kako bi se upoznali sa aktuelnim procesima. Ponovio je snažnu podršku Hrvatske evropskom

putu Crne Gore, susjedne, prijateljske države i saveznice u NATO. U tom smislu potvrdio je spremnost za podršku našim strateškim ciljevima na relevantnim međunarodnim adresama.

Predsjednik Đukanović je uz zadovoljstvo susretom u Zagrebu i zahvalnost za pažnju i raznovrsnu pomoć koju nam susjedna Hrvatska ukazuje, naglasio značaj zajedničkog djelovanja u privlačenju pažnje naših partnera u NATO i EU u pravcu zaustavljanja retrogradnih ideja i politika na ZB. Bez obzira na sve izazove i aktuelne probleme na unutrašnjem planu, on je izrazio uvjerenje da ćemo se izboriti i sačuvati građansku, multietničku i sekularnu, demokratsku Crnu Goru od opasnih eksperimenata, koji, kako je kazao, imaju kapacitet da ugroze i stabilnost regiona.

Zajednički je visoko ocijenjen kvalitet bilateralne saradnje, uz podsticaj daljem ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju.

Na kraju otvorenog i naglašeno prijateljskog razgovora, predsjednik Đukanović i premijer Plenković su se saglasili da za jedan broj  pitanja od zajedničkog interesa treba uložiti dodatni napor na bilateralnom planu kako bi se došlo do obostrano prihvatljivih rješenja.


Predsjednik Crne Gore