Predsjednik Đukanović primio u oproštajnu posjetu apostolskog nuncija monsinjora Luiđija Pecuta

08/09/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu apostolskog nuncija monsinjora Luiđija Pecuta.


Predsjednik je uz dobrodošlicu i zadovoljstvo ponovnim susretom sa monsinjorom Pecutom iskazao visoko poštovanje za moralni i duhovni ugled Svete Stolice u svijetu i zahvalnost za podršku koju je papa Franjo u više navrata uputio Crnoj Gori i njenom narodu. On je naglasio da smo sa  visokom pažnjom pratili i konstruktivnu ulogu Svete Stolice u suočavanju sa kompleksnom političkim, ekonomskim i ekološkim izazovima u svijetu, što Crna Gora veoma cijeni kao i frekventan dijalog na najvišem nivou koji smo u međuvremenu imali sa Svetom Stolicom kroz više posjeta Vatikanu i posjetu državnog sekretara Pjetra Parolina Crnoj Gori. U tom kontekstu je istakao da ostajemo u realnoj nadi i velikoj želji da Sveti otac posjeti Crnu Goru u skladu sa prethodnim najavama i kada to bude moguće zavisno od razvoja pandemije. On je pozdravio uspostavljenu uznapredovalu saradnju posebno u domenu  arhivistike i istakao vrijednost prvog izdavačkog projekta zbornika dokumenata o Konkordatu Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine. 

Predsjednik je sa nuncijem Svete Stolice razmijenio mišljenja i o aktuelnim regionalnim i unutrašnjim pitanjima u Crnoj Gori, imajući u vidu njegovo dobro poznavanje ovih prilika i interes Svete Stolice za njih. Uz izraženu zabrinutost za obnovljene retrogradne ideje u regionu ukazao je i na nedavni događaj na Cetinju, ističući da dramatiku tim događajima ne stvara vjersko, već političko pitanje i zloupotreba vjere u političke svrhe. Uz poruku da će Crna Gora opstati, naglasio je da Crna Gora mora braniti sebe uz punu svijest da je najvažnije očuvati mir, stabilnost, međuetnički i međuvjerski sklad, što su najveće tekovine moderne Crne Gore,  odbranjene u prethodnih 30 godina iskušenja tokom kojih je Crna Gora bila pribježište za pripadnike raznih vjera i nacija, što smatramo moralnim kapitalom kojeg se nećemo odreći. Da bi čuvali taj kapital, moramo čuvati državu i siguran sam da ćemo uspjeti, poručio je Predsjednik.

Apostolski nuncije Pecuti je uz zahvalnost za prijem iskazao razumijevanje za zabrinutost i podsjetio na sasvim drugačiji društveni  momenat prilikom prethodnog  susreta dvojice sagovornika. On je uz ocjenu da je ponekad stvari potrebno posmatrati sa distance i da će pomoć Svete Stolice svakako doći, kazao da će obavijestiti Vatikan  o onome što se dogodilo na Cetinju kroz objektivan prikaz svih strana, uključujući i Predsjednikovu zabrinutost. Budite hrabri, zato što uvijek moramo vidjeti kako ići naprijed uprkos svima i uprkos svemu, kazao je Pecuto.

On je poručio da je Sveta Stolica uvijek blizu i uz Crnu Goru, i uvijek će raditi u korist mira i stabilnosti ove zemlje. Podsjetio je na značaj posjete kardinala Parolina uz napomenu da je Covid zaustavio posjetu Pape Crnoj Gori, ali da ideja o posjeti nikada nije stavljena po strani i da je i dalje u njegovom programu.

Sagovornici su se saglasili i o potrebi posebnog i privilegovanog  odnosa prema Balkanu kada je u pitanju njegova integracija u EU, imajući u vidu turbulentne istorijske periode kroz koje je region prolazio. Razmijenili su mišljenje o rastućim nacionalizmima i problemima sa kojima se Evropa suočava, a koji zahtijevaju dublja promatranja i posvećenost.

Predsjednik je uz zahvalnost za prijateljske želje i mudre sugestije uputio zahvalnost i lično monsinjoru Pecutu na inicijativama kojima je pomogao da se odnosi Svete Stolice i Crne Gore prodube i podignu na viši nivo uz želje za svaki uspjeh u radu i životu.Predsjednik Crne Gore