Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za TVCG

05/09/2021Predsjednik Đukanović: Boravkom na Cetinju pokušavam da doprinesem smirivanju tenzija. Ovdje nisam kao neko ko staje na bilo koju stranu i konfrontira se sa nekom drugom stranom, ja sam Predsjednik svih građana Crne Gore i svojim dolaskom na mjesto podignutih tenzija, mjesto gdje su se očigledno uskomešale strasti, ne bez razloga, pokušavam da doprinesem da ostvarimo svoje ciljeve na jedan primjeren način, da zaštitimo državu, a s druge strane da ne učinimo bilo kakav pogrešan korak zbog čega bi Crna Gora dugoročno ispaštala.

Pitanje:  Da li s Vaše strane postoji tolerancija i poziv građanima da okupljeni ovdje odustanu od ovih protesta? Da li razmišljate u tom pravcu?

Predsjednik Đukanović: Ja sam na tu temu već kazao šta sam imao. Kazao sam da ovo nije pitanje intronizacije mitropolita SPC, ovo je samo jedan od događaja u nizu kojim država Srbija i SPC kao instrument velikosrpskog nacionalizma pokušava da ponizi i prisvoji Crnu Goru. Prema tome svako ko je nacionano odgovoran pojedinac ima logičan otpor. Rekao bih da je najlogičnije da se taj otpor najstrastvenije ispoljava u Prijestonici i to moramo svi razumjeti. Moramo razumjeti da se to ovdje ne može napraviti na silu. Moramo razumjeti da je potrebno biti mudar i taj čin izmjestiti iz ovog grada ili odložiti sve to, kupiti neko vrijeme za resetovanje odnosa iza uspostavljanje povjerenja. Nije to povjerenje izgubljeno bez neke. Jako je važno da to razumijemo, da pokušamo da popravimo to što su loši odnosi natoloženi u prošlim godinama, i da stvorimo uslove da kao civilizovani ljudi možemo obavljati svoje poslove a da jedni druge ne ugrožavamo. Ja mislim da je to moguće, ali je samo potrebno sada na pravi način razumjeti da se suočavamo sa nečim što znači jedno realno opterećenje. 

Pitanje: Šta će se desiti ako sjutra mitropolit bude ustoličen na Cetinju?

Predsjednik Đukanović: Ne vjerujem da će se to desiti zato nijesam sklon da razmatram teorijske mogućnosti. Ja mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke, i da se vratimo pokušaju da kao zreli i odgovorni, ne samo politički ljudi, nego društveni činioci dođemo do rješenja statusa Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.Predsjednik Crne Gore