Čestitke predsjedniku Đukanoviću povodom 13. jula - Dana državnosti

12/07/2018

Čestitke povodom 13. jula, Dana državnosti predsjedniku Milu Đukanoviću i građanima Crne Gore uputili su brojni svjetski zvaničnici.

Predsjednik Republike Italije Serđo Matarela uputio je najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti Crne Gore i kazao da su izuzetni bilateralni odnosi dvije istorijski povezane zemlje prerasli u čvrsto prijateljstvo.

„Italija će, u tom kontekstu, nastaviti da uvjereno i konkretno ispoljava svoju podršku Podgorici na njenom putu evropskih integraicja, kao važnog faktora napretka, ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region Zapadnog Balkana”.

Matarela je iskazao zadovoljstvo skorim susretom sa Đukanovićem prilikom njegove zvanične posjete Rimu 24. jula, potvrdivši želju da mu tom prilikom izrazi zadovoljstvo Italije ciljevima koje je Crna Gora ostvarila tokom proteklih godina.

Predsjednik Mađarske Janoš Ader uputio je srdačne čestitke povodom Dana državnosti Crne Gore. Ader u čestitki navodi da je Crna Gora od obnove državnosti ostvarila značajan napredak i da ti rezultati mogu poslužiti kao primjer ostalim državama Zapadnog Balkana. On je izrazio zadovoljstvo razvojem odnosa između dvije države i iskazao snažnu podršku Mađarske što skorijoj integraciji Crne Gore u Evropsku uniju.

„Iskreno nas raduje da se naši međudržavni odnosi snažno razvijaju. Mađarska strana će biti posvećena da se dosadašnja dinamika očuva i ubuduće.

Uvjeravam Vas da Mađarska sa posebnom pažnjom prati proces evropske integracije Crne Gore. U ostvarenju svojih nastojanja i ubuduće možete računati na našu podršku: spremni smo pružiti svu moguću pomoć u interesu ubrzanja procesa pristupanja”, kazao je Ader.

Generalna guvernerka Kanade Žuli Pajet u čestitki je kazala da Dan državnosti pruža posebnu priliku svima u Crnoj Gori da proslave njena dostignuća i gledaju prema svjetlijoj budućnosti. Ona je potvrdila posvećenost Kanade jačanju bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, produbljivanju investicionih i trgovinskih kanala, kao i podršci zajedničkim evroatlantskim vrijednostima.

Predsjednik Republike Koreje Mun Džae-In izrazio je zadovoljstvo izgradnjom bliskih odnosa prijateljstva i saradnje u širokom spektru oblasti koje su Crna Gora i Koreja ostvarile tokom minulih godina. Mun je izrazio nadu da će odnosi dvije zemlje biti ojačani na obostranu korist i biti usmjereni na budućnost, i da će se na taj način promovisati blagostanje, međusobno razumijevanje i prijateljstvo između dva naroda.

Čestitke predsjedniku Đukanoviću i građanima Crne Gore uputili su i kralj Holandije Vilem Aleksander, kralj Švedske Karl XVI Gustaf, kralj Belgije Filip, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan, potpredsjednik i predsjednik Vlade UAE šeik Muhamed bin Rašid al Maktum i krunisani princ Abu Dabija šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan.