Reagovanje šefa Kabineta Predsjednika Crne Gore Miodraga Radovića

30/03/2021

Povodom neutemeljenih i netačnih tvrdnji u dijalogu ministarke Injac i poslanice Božović na današnjem zasjedanju Skupštine Crne Gore "da je Vojska u blokadi" zbog toga što predsjednik Đukanović ne zakazuje sjednicu Savjeta za bezbjednost, u kom je ministrica odbrane prećutala istinu, želim da obavijestim javnost o činjeničnom stanju. 

Predsjednik Skupštine Bečić i predsjednik Vlade Krivokapić su 10.02.2021. uputili pismo Predsjedniku Crne Gore za održavanje konsultacija, jer smatraju da su se stekli uslovi za sazivanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost, na osnovu inicijative ministrice odbrane, i zatražili da predloži tri slobodna termina. Predsjednik je prihvatio i odmah ponudio četiri termina, a predsjednici Skupštine i Vlade su prihvatili 16.02.2021. Sastanak je zakazan na Vili Gorica. Dan uoči održavanja, šefica kabineta predsjednika Vlade je informisala da moraju odgoditi sastanak, i da će ponuditi novi termin u toku dana. Na upit našeg kabineta o mogućem novom terminu dobili smo odgovor da ga sigurno neće biti te sedmice. Kasnije smo usmeno informisani i da ga neće  biti  do daljnjeg, na šta sam zamolio da kažu kad se za to steknu uslovi, kao i da smo spremni da organizujemo konsultacije u najkraćem roku.

Korektnosti radi dužan sam da kažem da je kabinetu predsjednika Skupštine svaki datum i dogovor bio prihvatljiv, nakon što Premijer ponovo predloži termin, ali do toga još uvijek nije došlo.

Da li su pitanja iz resora odbrane među prioritetima u radu Premijera, i kakva je pozicija ministrice odbrane u Vladi, neka javnost sudi, ali je blago rečeno krajnje zlonamjerno i nepošteno odgovornost za sopstveno nečinjenje adresirati na Predsjednika Crne Gore.

Napominjem da je svaka inicijativa za otvorenu i konstruktivnu saradnju dobrodošla i da je to svakako kucanje na otvorena vrata, ali da konstantno iznošenje neistina nije put da se postigne uspješna kohabitacija, što je u najboljem interesu države i građana.

Miodrag Radović

Šef Kabineta Predsjednika Crne Gore