Reagovanje savjetnika za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Predsjednika Crne Gore dr. Amera Halilovića

25/03/2021

Posljednje reagovanje ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića u kojem kaže kako je „pozvao sve da pružimo ruku medicinskim radnicima, a da se gospodin Đukanović nije prepoznao u tom pozivu“ je elementarno nevaspitano prvenstveno prema nama, medicinskim radnicima, a onda i prema cjelokupnoj crnogorskoj javnosti. Gospodine Milatoviću siguran sam da je kod  mlađih ljudi pamćenje na veoma zavidnom nivou ali vrlo često, zbog politike, što u vašem slučaju nije dobro, izgleda kao da ne seže preko nekoliko dana. Ovaj zaključak sam donio na osnovu nekoliko činjenica, a biću slobodan da ih podijelim sa Vama:

Dakle, gospodine Milatoviću da li se sjećate kada je predsjednik Đukanović tokom prošle godine obišao Klinički centar Crne Gore i razgovarao upravo sa medicinskim radnicima i kriznim medicinskim timom? Da li se sjećate kada je posjetio Opštinu Tuzi i između ostalih razgovarao sa predstavnicima Doma zdravlja u trenucima kada je ova Opština bila pod totalnim zaključavanjem zbog tada nepovoljne epidemiološke situacije? Da li se sjećate kada je posjetio Opštu bolnicu u Beranama i razgovarao sa doktorima i ostalim medicinskim kadrom? Da li se sjećate kada je obišao nikšićku bolnicu? Da li se sjećate kada je obišao cetinjsku bolnicu Danilo I? Da li se sjećate kada je svojim autoritetom uz pomoć predsjednika drugih država i međunarodnih partnera obezbijedio dio medicinske opreme za zdravstvene radnike u Crnoj Gori? Da li se sjećate kada je obezbijedio 10 hiljada vakcina koje ste na žalost odbili, za imunizaciju, između ostalih, i zdravstvenih radnika koji su na prvoj borbenoj liniji odbrane od korona virusa?

Ako vam sve ovo djeluje daleko, ne samo po sjećanju, nego i politički, da ne kažem ljudski, podsjetiću Vas na nešto što nije bilo „toliko“ davno. Da li se sjećate gospodine Milatoviću da je upravo vaš premijer sa saradnicima, vašim kolegama, u kontinuitetu flagrantno kršeći epidemiološke mjere i u zemlji i u inostranstvu izuzetno otežao upravo medicinskim radnicima koje pominjete. Upravo je takvim nedoličnim ponašanjem lično, i kao čovjek i kao premijer „doprinio“ alarmantnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Gospodine Milatoviću, ipak se sad nadam da vam se pamćenje bar djelimično osvježilo pa Vas kao čovjek i kao ljekar molim da svoje buduće apele i pozive ove vrste udružite sa ministarkom zdravlja i kako ona reče „skrenete pažnju svim članovima Vlade i premijeru da moraju poštovati epidemiološke mjere i dati primjer ostalima da i oni to čine“. Ako ne zbog njih, onda zbog zdravlja svih građana Crne Gore.