Ambasador Japana Katsumato Takahiko uputio poruku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću

22/02/2021

Ambasador Japana u Crnoj Gori Katsumato Takahiko povodom nacionalnog praznika te države uputio je poruku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

„Velika mi je čast što mogu da uručim poruku povodom rođendana Njegovog veličanstva Naruhita, cara Japana, 23. februara. Njegovo veličanstvo car je 1. maja 2019. godine stupio na prijesto kao 126. car Japana. Carske svečanosti ustoličenja su organizovane u oktobru 2019. godine u Carskoj palati u Tokiju, u prisustvu vodećih svjetskih zvaničnika, uključujući i poštovanog predsjednika gospodina Đukanovića. Dozvolite mi da ponovo izrazim svoju zahvalnost Vladi Crne Gore i crnogorskom narodu na ljubaznosti i pažnji koju poklanjaju Japanu“, navodi se u poruci.

Ambasador Takahiko je u obraćanju Predsjedniku ukazao i na razvoj međudržavnih odnosa.

„Poslednjih godina odnos između Crne Gore i Japana se razvio na mnogim poljima. Desetogodišnjicu diplomatskih odnosa između Japana i Crne Gore proslavili smo 2016. godine. Kao što sam pomenuo ranije, 2019. godine poštovani predsjednik gospodin Đukanović posjetio je Japan i razgovarao sa premijerom Abeom, što je bio prvi sastanak visokih zvaničnika dviju zemalja. Na polju ekonomije, u Crnoj Gori su prisutne kompanije Daido Metal i Tošiba („Daido Metal“ i „Toshiba“), a sa poboljšanjem investicione klime, na čemu se radi poslednjih godina, očekuje se još investicija u Crnoj Gori u budućnosti. Japan smatra da je važno da zemlje Zapadnog Balkana dostignu stabilnost i razvoj kao članice Evrope i podržava proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji. U tom kontekstu, nastavićemo da podržavamo ekonomske i društvene reforme, kao i unutar-regionalnu saradnju, uključujući i Crnu Goru, kroz Inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom koju je pokrenuo premijer Abe 2018. godine.

Ambasador Japana se u pismu osvrnuo i na organizaciju Olimpijskih igara u Tokiju i učešće naše vaterpolo reprezentacije. 

„Što se tiče Olimpijskih igara u Tokiju ove godine, grad Kašivazaki u Japanu se sa velikim uzbuđenjem sprema da ugosti vaterpolo reprezentativce Crne Gore, a ja se nadam da će to biti prilika da se prodube odnosi naše dvije zemalja na polju sporta. Upravo zato što znamo da je organizovanje Olimpijskih igara u sadašnjoj situaciji veliki izazov, namjeravamo ovim igrama da dokažemo da je čovječanstvo pobijedilo virus. Preduzimajući sve moguće mjere da spriječimo infekcije, nastavićemo vrijedno da radimo kako bi Olimpijske igre bile sigurne i bezbjedne.

Na kraju poruke, ambasador je prenio pozdrave Njegovog veličanstva cara Japana predsjedniku Đukanoviću.

„Dozvolite mi da prenesem poruku Njegovog veličanstva cara Japana poštovanom predsjedniku koja izražava srdačne želje ka daljem unapređenju prijateljskih odnosa i dobrobiti između naše dvije zemlje. Imajući na umu ovu dragocijenu poruku, usmjeriću sve svoje napore i sredstva ambasade Japana na realizaciju novih koraka ka produbljivanju naših odnosa.“