Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks

16/02/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks, sa kojom je razgovarao o obostrano važnim temama za međudržavne odnose i aktuelnim političkim kretanjima.


Predsjednik je uz zadovoljstvo susretom, zahvalio ambasadorki na inicijativi i izraženom interesovanju za kontinuitet razgovora. Uz ponovljenu ocjenu o uzornim odnosima dvije države, izrazio je nadu da će Vlada ubrzati aktivnosti na pripremi Sporazuma koji Crna Gora i UK treba da potpišu nakon Bregzita, što je, kakao je kazao, ključno važno za našu državu i buduću saradnju. Ujedinjeno Kraljevstvo je izašlo iz Evropske unije, ali je i dalje snažno prisutno na ZB, ponovio je Predsjednik, uz podsjećanje na veoma pozitivna iskustva saradnje dvije zemlje od 90-ih do danas i iskazao želju za nastavkom dobrih odnosa i unapređenje saradnje, koja je dragocjena za Crnu Goru, posebno u oblasti vladavine prava, odbrane i bezbjednosti, što su neuralgične tačke ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region. Zato je, istakao je, ekspertiza i podrška UK nezamjenjiva za dinamičan korak naprijed, poručio je Predsjednik. 

Ambasadorka Medoks je uz zahvalnost za prijem, naglasila da cijeni Predsjednikovu podršku što bržem zaključivanju Sporazuma o bilateralno-trgovinskim odnosima. Ona je potvrdila da, iako je njena zemlja napustila EU, nastavlja da bude i dalje prisutna i od pomoći na Balkanu. UK prepoznaje doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i prepoznajemo zajedničke vrijednosti što smatramo veoma važnim, ocijenila je ambasadorka. 

Zajednički je ponovljena ocjena i iz prethodnog susreta o zabrinutostima vezanim za sektor bezbjednosti, pojedina imenovanja i uticaj spoljašnjih faktora. Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje strateški značaj saradnji sa Crnom Gorom i veoma je zainteresovano da se dosadašnja saradnja nastavi.


Predsjednik Crne Gore