Predsjednik Đukanović primio komesara EU za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija

09/10/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je komesara EU za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija koji je danas popodne doputovao u Crnu Goru.


Predsjednik Đukanović dobrodošlom je ocijenio posjetu komesara Varheljija Regionu  odmah nakon objavljivanja Izvještaja o napretku, što uz ohrabrujuće poruke zvaničnika EK u odnosu na evropsku perspektivu ZB, predstavlja dodatni podsticaj. On je komesara EU informisao o aktuelnom postizbornom kontekstu u Crnoj Gori, ističući da je Crna Gora pokazala da je njen demokratski kapacitet za mirnu tranziciju vlasti na mnogo višem nivou u odnosu na pojedina očekivanja i potvrdio opredijeljenost da podrži svaki inicijativu i odluku nove vlade koja je u  korist evropskog napretka. Sudićemo po djelima, ne po retorici, kazao je Predsjednik uz poruku da će i u narednom periodu biti veoma aktivan sudionik državne politike. On je naglasio da je sada važno dinamizirati pregovarački proces, čemu može pomoći i energija nove vlade. Crna Gora ostaje na evropskom putu i to je jedina relevantna i najvažnija poruka, kazao je on.

Komesar EU je uz zahvalnost za sveobuhvatan pregled situacije u Crnoj Gori, iskazao zadovoljstvo zbog toga što će Predsjednik nastaviti sa aktivnim učešćem u radu sa EK i u procesu proširenja. On je uz ocjenu da se nakon izbora treba vratiti poslu i ubrzati rezultate, poručio da EK ostaje partner što potvrđuje i ekonomsko-investicioni plan čiji je cilj prevazilaženje zaostajanja ZB, ali i osmišljavanje postupka oporavka nakon krize izazvane COVID-om. Paketom podrške zemljama regiona, vrijednim oko 29 milijardi eura, može se ostvariti povećanje BDP-a za, prema preliminarnim procjenama, oko 3,6 odsto ili više; pokrenuće privatne investicije, infrastrukturno povezati region, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i podstaknuti razvijanje vještina i znanja kroz sistem obrazovanja. Komesar Varhelji naglašava da će svi ti benefiti zahtijevati aktivno učešće  nove vlade i suočavanje sa poslom, kako bi se ovaj plan implementirao u narednih 4-5 godina. Istovremeno, biće neophodno pokazati kapacitet za primjenu i ubrzanje reformi, postizanje rezultata u oblasti vladavine prava, borbu protiv korupcije i transparentan postupak javnih nabavki. Ovakav koncept, ističe Varhelji treba da bude obostrano koristan i za region i za EU, ali ne i za treće strane, i to je jedini politički uslov sa strane EK.

Predsjednik je pozdravio poruke o novom ekonomsko-investicionom planu za ZB, uz ocjenu da je to izuzetno vrijedna ponuda i prilika koja može doprinijeti ubrzanom razvoju regiona i ZB učiniti evropskijim. Crna Gora ostaje na evropskom putu, posvećena dinamiziranju reformi i regionalnoj saradnji, zaključio je on.


Predsjednik Crne Gore