Predsjednik Đukanović primio šeficu Delegacije EU u Podgorici Oanu Kristinu Popu, koja mu je uručila Izvještaj Evopske komisije o napretku Crne Gore

08/10/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je šeficu Delegacije EU u Podgorici Oanu Kristinu Popu, koja mu je uručila Izvještaj  Evopske komisije o napretku Crne Gore.


Ambasadorka Popa je uz zahvalnost za prijem istakla da je njena namjera bila da, u skladu sa protokolom, predsjedniku Đukanoviću prvom uruči Izvještaj, što je odgođeno zbog njegovih međunarodnih aktivnosti prethodnih dana. Popa je čestitala Predsjedniku na dogovoru koji je postigao danas sa predstavnicima tri koalicije o predlaganju mandatara za sastav Vlade. Ona je kazala da Izvještaj govori o radu Vlade u proteklom periodu i daje smjernice za reforme koje treba da slijedi nova vlada u cilju približavanja EU. To je radni, a ne politički dokument i sada je najvažnije da nova vlada zauzme pozicije i što prije krene sa aktivnostima koje će omogućiti da građani osjete benefite pridruživanja Uniji i prije samog članstva, kazala je Popa. Crna Gora je lider u regionu u procesu integracija i zato je važno da nastavi da funkcioniše kao uzor i primjer ostalima, za što će biti potrebni dalji vidljivi rezultati.

Ambasadorka EU je ponovila snažno opredjeljenje za pomoć u daljem unapređenju vladavine prava i reformi pravosuđa, kroz saradnju sa novom vladom, Parlamentom i Predsjednikom, kako bi Crna Gora ostvarila dalji progres koji vodi ka članstvu u EU.

Predsjednik Đukanović je zahvalio ambasadorki na uručenom Izvještaju i čestitkama na rezultatu održanih konsultacija, ističući da je i tim potezom pokazano da tranzicija vlasti protiče bez problema, uprkos neopravdanim sumnjama jednog dijela domaće i međunarodne javnosti o mogućim opstrukcijama. Dodijeljivanje mandata predloženom kandidatu je prilog podsticanju brzom formiranju vlade u cilju što skorijeg preuzimanja obaveza važnih za funkcionisanje države i dobrobit građana. Na taj način potvrđujemo da je nacionalni interes Crne Gore iznad svega, poručio je Predsjednik, napominjući da će svaka odluka i inicijativa koja ima za interes Crnu Goru i njen evropski put, biti podržana.

Predsjednik je ocijenio da je Izvještaj očekivani i realističan pogled partnera, te da Crna Gora nikada nije imala pristup koji bi značio polemisanje o onome kako nas vide naši evropski partneri. Važnije od toga je vidjeti na koji način se reforme mogu dinamizirati i percepcija unaprijediti. On je izrazio nadu da će i buduća vlada Izvještaj razumjeti kao važan vodič za vođenje politike u pravcu pribižavanja EU, i važno sredstvo u kreiranju budućeg programa Vlade. Predsjednik je pozdravio novi pristup EK na planu ekonomsko investicionog podsticaja za zemlje ZB, ukazavši na ozbiljne izazove u savladavanju posljedica korona virusa i potrebe što bržeg povratka ekonomije u održivo stanje i intenzivan  razvoj. Investiciono razvojni okvir koji je pripremila EK je izuzetno značajan za strukturno povezivanje ZB i EU i pravi pristup evropeizaciji ovog prostora i prije formalnog članstva.


Predsjednik Crne Gore