Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa predsjednikom SR Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom

08/10/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović završio je sinoć radnu posjetu Berlinu susretom s predsjednikom Savezne Republike Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom. 


Nakon upisa u knjigu gostiju u Dvorcu Belvi, dvojica najviših zvaničnika su imali tet-a-tet susret, koji je nastavljen razgovorom uz prisustvo delegacija.

Predsjednik Đukanović je zahvalio na srdačnom prijemu, prijateljskoj i otvorenoj razmjeni mišljenja i spremnosti Njemačke da uvijek sa interesovanjem čuje ono što je vezano za Crnu Goru i Zapadni Balkan. Takođe, zahvalio je i na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Regiona, uz poruku da je Crna Gora postojano na putu usvajanja evropskog sistema vrijednosti i približavanja EU, fokusirana na dobijanje izvještaja EK o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, i stvaranje uslova za intenzivnije zatvaranje poglavlja. On je podrobno upoznao domaćina s rezultatima nedavno održanih parlamentarnih izbora i koracima koji su preduzeti u pravcu demokratske tranzicije vlasti. 

Predsjednik Štajnmajer je izrazio lično poštovanje prema ulozi predsjednika Đukanovića u političkom životu Crne Gore, posebno u izbornoj noći. Nije lako predati vlast, ni poslije 30 godina, ali način na koji ste to uradili govori i o ljudskoj veličini i velikom političkom iskustvu, rekao je Štajnmajer. Ti si u izbornoj noći zadužio svoju zemlju, jer je priznanje dosta tijesnog izbornog rezultata pored lične vrline potvrdilo i demokratsku vjerodostojnost zemlje, nastavio je u prijateljskom tonu, uz opasku da će uloga Predsjednika ubuduće biti još teža, jer se s novom parlamentarnom većinom treba prvo okupiti oko evropskog kursa, a onda taj kurs održati dalje.

Njemačka će nastaviti da prati procese u Crnoj Gori, uz očekivanje da se zadrži proevropski pravac i članstvo u NATO, rekao je Štajnmajer. Bilo bi štetno za državu ako bi neko doveo u pitanje dostignuća na putu u EU i to u trenutku kada su sva poglavlja otvorena. Njemačka je u regionu, u kojem vidi dosta nesigurnosti, Crnu Goru uvijek smatrala faktorom stabilnosti i vidjela je u ulozi medijatora. Nadamo se da će tako i ostati, zaključuje njemački predsjednik.

Dvojica zvaničnika su razgovarala i o odnosima u regionu i globalnim kretanjima, kao i teškim posljedicama pandemije za čije savladavanje će biti potrebno jedinstvo i saradnja, uključujući i dostupnost vakcina u skoroj budućnosti.


Predsjednik Crne Gore