Intervju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za TV mrežu Newsmax Adria

01/09/2020


ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „Predsjedniče, dobar dan, hvala što govorite za NewsMax Adria. Vidjeli smo rezultate izbora, vidjeli smo juče na ulicama gradova Crne Gore slavlje, vidjeli smo neke incidente. Ko stoji iza incidenata, ko slavi? Kako Vi gledate na to“?

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Incidenti nijesu nikoga iznenadili, slavlje još manje. Dakle, razloga za slavlje pobjednika uvijek ima, ali to slavlje podrazumijeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i prema potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć prisustvovali jednom izlivu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna s ljudima koji drugačije misle. Ne samo u Crnoj Gori, u regionu u cjelini, još uvijek su živa i oštro konfrontirana dva pogleda na budućnost našeg regiona. Jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori i manje-više u svim drugim državama regiona, i koji budućnost svake naše države i našeg regiona vidi u evropskom sistemu vrijednosti, u evropskim i evroatlantskim integracijama. Nasuprot tome, kao što vidimo, još uvijek je vrlo živahan nacionalizam iz 90-ih godina, koji je u novim okolnostima, zahvaljujući novim podsticajima probuđen i koji sada pokušava da okrene točak istorije unatrag...“

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „Može li to“?

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „...Ja mislim da ne može, mislim da ćemo još uvijek prolaziti kroz ovakve situacije koje sada imamo i u Crnoj Gori, jer kao što sam kazao, još je to oštar klinč između te dvije politike i daleko od toga da je to samo u Crnoj Gori. Hoću da vam kažem da ja duboko vjerujem da je Crna Gora ispred drugih država regiona kada je u pitanju opredijeljenost i odlučnost za evropske integracija. U redu, dogodila nam se opomena u nedjelju, vidjećemo kako će se sve to odraziti na unutrašnju politiku i na unutrašnje društvene odnose u Crnoj Gori, ali treba vjerovati još uvijek da je Crna Gora, da je u Crnoj Gori živa i stabilna svijest o prednostima građanske države, multietničkog društva i evropskog sistema vrijednosti, kojem želimo da pripadamo“.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „Da li je u nedelju to bila opomena i šta dalje, šta ukoliko vladu formira većina u kojoj nije DPS, kako će izgledati ta kohabitacija? Mnogi su Vas nekako, čini se, otpisali. Jesu li se malo prevarili“?

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Sačekajmo da vidimo kako će izgledati ta vlada, kakva će biti njena partijsko-politička struktura, kakav će biti njen profil. Kao što ste mogli da čujete, postoje različita mišljenja o tome da li će biti ekspertska ili politička vlada. Kao što znate živimo u jednom sistemu koji je sistem parlamentarne demokratije sa velikim ovlašćenjima Vlade i sa ajde da kažemo tako simboličnim ovlašćenjima predsjednika. Ja sam neko ko je trenutno na poziciji predsjednika, ali ko je puno vremena prije toga proveo u vladi, ko je koristio ta ovlašćenja, i ko je iz pozicija predsjednika pokazao apsolutno poštovanje ingerencija koje vlada u našem sistemu ima. Tako će biti i u narednom periodu, ali naravno, svo svoje znanje, svo svoje političko iskustvo i svoju aktuelnu poziciju u sistemu vlasti u Crnoj Gori i dalje ću bezrezervno koristiti da naglasim prednosti građanske države Crne Gore, multietničke demokratije u njoj i Crne Gore kao članica Evropske unije i kao članice savremene evropske civilizacije“?

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „Sa kim će te razgovarati prvo o formiranju nove Vlade, a bilo je nekih koji su govorili da ćete Vi pokušati da nekako prekombinujete tu većinu? Dakle, šta je konačni status? Znamo rezultate izbora“.

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Kao što znate to nije nova konstrukcija, čitav politički život u Crnoj Gori i uopšte kod nas u regionu je praćen konstrukcijama tog tipa. Imali smo konstrukciju da će Demokratska partija socijalista pošto-poto svim sredstvima braniti svoju vlast...“

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „...da će izazivati nemire, da će kupovati poslanike...“

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Kao što vidite, dakle to je jedna najobičnija neutemeljena denuncijacija. Maločas sam rekao, Demokratska partija socijalista je ona politička snaga koja je Crnu Goru izvela na put evropskog razvoja, koja je zajedno sa tom Crnom Gorom ostvarila značajne iskorake na putu evropskog razvoja i ona je danas ta snaga koja će pokušati da Crnu Goru zadrži na tom putu, jer znate, i dalje smo mi najjača politička partija na crnogorskoj političkoj sceni i vjerujem da ćemo u bloku za Evropu, koji će biti konstituisan u crnogorskom parlamentu, predstavljati vrlo respektabilnu snagu koja će se, naravno, i dalje zalagati za ono što je, da kažem, neka politička tekovina naše vlasti u Crnoj Gori. Dakle, kada je u pitanju konstituisanje nove vlade, poštovaćemo, kao i u svemu, ono što su demokratska pravila savremene demokratske civilizacije. To je da onaj ko ima 41 mandat u crnogorskom parlamentu, dobije priliku da formira vladu“.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „Rekli ste da je ovo u nedelju bila opomena, opomena za šta, gdje Vi vidite greške dosadašnje Vlade premijera Markovića? Da li je to Zakon o slobodi vjeroispovesti, da li je to ono na što su upozoravali iz SAD-a i iz Evropske unije, a to su vladavina prava, borba protiv korupcije, gdje su greške“?

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti i dalje sam apsolutno uvjeren da nije greška i kakav god bio odnos nove Vlade prema njemu, siguran sam da se ta pitanja sada ili u doglednoj budućnosti moraju riješiti. Dakle ne može se previdjeti status pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Taj status logično želi da uspostavi kontinuitet sa onim statusom koji je pravoslavna crkva imala negda u nezavisnoj Crnoj Gori, to je dakle bila autokefalna pravoslavna crkva Crne Gore. Vjerujem da je potpuno legitimna intencija crnogorske vjerske, pa i političke javnosti da nakon obnove države obnovi one vrijednosti koje, na neki, način predstavljaju tradiciju crnogorskog društva“.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „Hoće li nova vlada nastaviti tim putem“?

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Znate, Vlade dolaze i mijenjaju se. Svaka vlada, zavisno od svoje političke, nacionalne i ideološke profilacije može u nekom periodu svoje vlasti ignorisati neke činjenice, ali prije ili kasnije te činjenice moraju, da kažem, odnijeti prevagu. Prosto, teško je polemisati sa nečim što je tako istorijski neupitno i urezano u sjećanje Crne Gore i Crnogoraca. Što se tiče drugog pitanja vladavine prava, ja mislim da je takođe vlada u kontinuitetu, uključujući i još uvijek aktuelnu vladu premijera Markovića, apsolutno bila posvećena tom pitanju i, tom pitanju je bila posvećena kao važnom prioritetu državne politike. Vi znate da je Crna Gora na tom planu ostvarila ozbiljne iskorake, dakle, ne može biti članica NATO-a zemlja koja nema zadovoljavajuću vladavinu prava. Nijesmo mi tamo dospjeli zahvaljujući prečicama ili tome što vam je neko pogledao kroz prste. Crna Gora je napravila ozbiljne iskorake na planu ekonomskog, demokratskog razvoja vladavine prava. Tu svakako ima još puno posla, jer kao što znamo, deficit vladavine prava je karakteristika i istorijska i aktuelna na Balkanu. To je posljedica okolnosti da smo ovdje tako frekventno imali nestabilnosti. Dakle, sada je Crna Gora, rekao bih, na dobrom putu da sistematski, iz dana u dan unapređuje vladavinu prava i ja vjerujem da će to biti karakteristika državne politike i u narednom periodu“.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „Ali zašto onda opomena u nedjelju, zašto je DPS izgubio“?

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Teško je dati na to egzaktan odgovor, posebno u kratkom periodu. Znate, i u predhodnom periodu je crnogorsko društvo funkcionisalo kao podijeljeno društvo. Dakle, sjetićete se i tada kada smo u kontinuitetu pobjeđivali u Crnoj Gori sa idejom nezavisne Crne Gore i evropskog društva u Crnoj Gori, i tada su postojali ovi jaki otpori, kao što sam maloprije opisao, tok drugog bloka koji je, nažalost, previše tradicionalan, koji je orobio nekim agresivnim nacionalizmom, čije smo posljedice vidjeli 90. godina na prostoru bivše Jugoslavije, koji prosto želi da Crnoj Gori nametne, ne građanski, nego nacionalni, to jest nacionalistički profil. U datom trenutku se učinilo da iz raznih razloga, koje je sada vjerovatno teško ukratko definisati, taj pogled odnese prevagu. Moguće da je prosto nezadovoljstvo ljudi, da kažem, nekim politikama koje smo vodili, moguće da je nezadovoljstvo time što se još uvijek nije dosegao onaj nivo standarda u društvu kojeg ljudi očekuju. Moguće da je nezadovoljstvo kao što ste pomenuli i Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i manipulacijama koje Crkva i zvanični Beograd pokrenuo tim povodom i vodio vrlo intenzivno od decembra prošle godine do danas. Moguće da su ti razlozi prevagnuli u ovom trenutku, da se to klatno zamalo, iz jedne nedovoljno jasne većine, preseli na stranu neke druge većine. Ali, kao što sam vam kazao, ne treba iz toga izvlačiti nikakav definitivan zaključak. Klatno može da ide i lijevo i desno. Crnogorsko društvo je tu gdje jeste, nažalost još uvijek podijeljeno, suštinski...“

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „Jeste li Vi propustili ovih gotovo 15 godina od sticanja nezavisnosti da tu podijeljenost nekako ublažite? Da li ste mogli više“?

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Vrlo pažljivo je bila tretirana. Znate u 15 godina se ne da riješiti ono što je nasloženo vjekovima. Prema tome, tu je potrebna jedna duža kontinuirana posvećenost, potrebni su malo bolji uslovi. Dakle, lakše je savladavati jedno nepovoljnu istorijsko nasljeđe ukoliko živite u uslovima blagostanja i ukoliko možete da ljudima, kroz ekonomski razvoj i kroz evropski razvoj društva, učinite jasnijim, vidljivijim, dohvatljivim, da kažem, napredak kojeg će sami osjetiti. Međutim, kao što znate, ovih 15 godina praktično mi živimo kontinuirano u krizi. Mi smo obnovili nezavisnost 2006. i 2008. je Evropa ušla u tešku evropsku ekonomsku krizu, a nakon toga je uslijedila ona politička kriza, koja je u finalu rezultirala zatvaranjem evropskih vrata za Zapadni Balkan, tokom mandata prethodne Evropske komisije. Danas živimo neku korona krizu. Dakle, sve skupa, nepovoljni uslovi da biste vi mogli da izađete u susret onome što su nerealna, ali svakako legitimna očekivanja ljudi. Kad kažem, legitimno je da ljudi žele da brže ostvare, da žive bolje, a na drugoj strani postoje određene zakonomjernosti, postoji realnost koja vas uvijek upozorava da se u desetak ili 15 godina ne mogu nadomjestiti zaostaci koje ste ostvarili vjekovima. Ja mislim da je pravo pitanje za Crnu Goru i za one koji danas gledaju na Crnu Goru, da nije pravo pitanje da li je Crna Gora došla do svog cilja. Nije, jer se u 14 godina ne dolazi do tog cilja. Ali je pravo pitanje da li je Crna Gora na dobrom kolosjeku. Tu je odgovor nedvosmisleno pozitivan, dakle Crna Gora je u prethodnih 14 godina...“

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „...čak i nakon izbora“?

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Pa naravno, Crna Gora je tokom prethodnih 14 godina udvostručila svoj društveni proizvod, udvostručila svoju prosječnu platu, više nego udvostručila svoju penziju. Ona je u ex Jugoslaviji bila najmanje razvijena republika ekonomski, danas je ekonomski najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana. Crna Gora je u međuvremenu ušla u NATO. Crna Gora danas prednjači značajno ispred svih drugih aspiranata kada je u pitanju članstvo u Evropskoj uniji. Prema tome, odgovor je veoma očigledan. Dakle, Crna Gora je napravila progres, treba nam napredak na tom putu, treba nam posvećenost, treba nam kontinuitet sveobuhvatnih reformi, prije svega unapređenje vladavine prava i unapređenje demokratije. Tome treba biti posvećen i u narednom periodu, a znate, iluzija je vjerovati da ćete tokom tog čitavog dugog procesa imati uvijek jednu vlast. Dakle, vlast se mora mijenjati, ali je jako važno da svaka vlast poštuje ono što su učinci u prethodnom periodu i da pokuša da na jednom novom osnaženom temelju države i društva, da kažem, dogradi nešto što će biti njen prepoznatljiv učinak“.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWMAX ADRIA: „Da pričamo malo o ekonomiji koju ste pomenuli. Dakle, rekli ste da ljudi možda nijesu još uvijek zadovoljni standardom, iako jesu porasle i plate, ali u ovoj godini kada ekonomija pada zbog korone, Vi ste najviše pričali o ugroženosti države. I dosta ste bili zagledani u Beograd. Zašto je Crna Gora 14 ili gotovo 15 godina nakon sticanja nezavisnosti još toliko često, toliko mnogo zagledana u Beograd i da li ta ugroženost države dolazi iz Beograda“?

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: „Prije svega želim da kažem da smo bili veoma posvećeni posljedicama pandemije korona virusa i na planu očuvanja zdravlja ljudi i na planu suzbijanja loših posljedica po ekonomiju i socijalnu stabilnost. Kao što znate, vlada je u kontinuitetu izlazila sa paketima podrške građanima i privredi. Prva dva paketa su za crnogorske uslove bila visoka. Dakle, to je bilo oko 320.000.000 eura, prije svega namijenjenih očuvanju radnih mjesta. U trećem paketu Vlada je izašla sa milijardu i 200 miliona podrške, što nije bila samo podrška očuvanju stabilnosti, nego podrška srednjoročnom razvoju, projekciji srednjoročnog razvoja“...

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Ali se u kampanji ipak pričalo o ugroženosti države?”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Da, naravno. Posebno u kampanji je to pitanje došlo do izražaja i rekao bih uopšte, ne slučajno i ne bez razloga. Dakle, vjerujem da primjećujete da od decembra, tj. od Zakona o slobodi vjeroispovijesti imamo jednu jaku agresiju medijsku i političku iz Beograda prema Crnoj Gori”.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Od koga iz Beograda?” 

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Od svih. Imao sam takvo pitanje poput vašeg i nedavno od strane beogradskih novinara, kazao sam pa da li primjećujete neku razliku, da li ste primijetili sem u pojedinačnim slučajevima, sem nekoliko, rekao bih eminentnih intelektualaca sa beogradske javne scene i ljudi koji dobro razumiju region i koji dobro razumiju Crnu Goru koji su izašli sa svojim stanovištem, ali govorim kada kažemo svi, govorim o manje-više svim medijima i govorim o svim značajnim političkim akterima današnje političke scene Srbije”.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”I od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića?”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Pa, naravno. Nije valjda da to treba otkrivati bilo kome, je li?! Mislim da i podrška koju je on davao velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori, dakle kroz prijeme česte podrške svih vrsta tim akterima političkog života u Crnoj Gori, predsjednik Vučić i aktuelna državna politika Srbije pokazala je dvije po meni vrlo problematične intenzije. Prva je da žele da se miješaju u unutrašnji politički život drugih država, a drugi ja da se miješaju na način da pokušavaju da revitalizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u našem regionu. I jedno i drugo je veoma pogrešno i veoma pogubno. Ja sam naravno u svim javnim nastupima i u svim razgovorima sa ljudima sa političke scene Srbije upozoravao da je to neodgovorno poigravanje sa duhom iz boce. Dakle, tome sam lično, da kažem svjedočio i 90-ih godina...”

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Vi ste dugo na političkoj sceni...”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”...kada je taj isti duh puštan iz boce i kada je on proizveo jednu nepodnošljivu mržnju u odnosima među narodima na prostoru ex Jugoslavije i doveo do tragičnih ratova u kojima je živote izgubilo blizu 150.000 ljudi. Ne mislim da su tadašnji čelnici Srbije, ni Hrvatske, ni Bosne i Hercegovine bili manje umješni i državnici manjeg kalibra od današnjih, ali u jednom trenutku su izgubili kontrolu nad tim duhom kojega su prethodno pustili iz boce. Ponavljati takvu grešku nepunih 30 godina kasnije i danas targetirati Crnu Goru na način na koji su 90-ih godina recimo targetirana Hrvatska i krajem 99-e Kosovo, dakle i pretvarati od Crne Gore, Crnogoraca, pretvarati ih u neprijatelje, ja mislim da je to izraz neodgovornosti. A posebno, ponavljam dakle, to svjedoči o pokušaju da se obnovi jedna retrogradna politika. Ta retrogradna politika je veoma opasna. Ona je i u ovom periodu kao i 90-ih zahvaljujući nepažnji određenih međunarodnih centara shvatila da je dobila legitimitet za te svoje retrogradne nacionalističke težnje. Sjetite se, dakle 90-ih godina je tadašnja politika Beograda shvatila da je postala partnerska politika sa krupnim međunarodnim centrima na političkoj sceni i onda je krenula u otvorenu agresiju koja je rezultirala time čime je rezultirala. Kada napravimo paralelu sa današnjim vremenom aktuelna politika Beograda prećutno podržana iz određenih međunarodnih centara, prije svega zbog potrebe tih centara da budu akteri rješavanja odnosa na relaciji Beograd - Priština, dakle ta prećutna ili direktna podrška je u Beogradu shvaćena kao prilika da se reaktuelizuje i konačno riješi srpsko pitanje u regionu. Pokušaj rješavanja srpskog pitanja po mjeri Beograda jeste pokušaj izmjene karaktera države Crne Gore. To je ona ponuda koja u Crnoj Gori se pokušava nametnuti svih ovih godina, da umjesto građanske države i multietničkog društva bude srpska država, da se konačno Crnogorci kako se to kaže, osvijeste da oni nijesu nikakva posebna nacija nego da su komunistička izmišljotina, te da je Crna Gora druga srpska država i to su, da kažem te teorije koje kao što vidimo negdje žive zatomljene duboko u strukturama balkanskog društva koje svaku priliku i svaku nepažnju međunarodne politike iskoriste da isplivaju na površinu, naravno sa tendencijama koje su veoma opasne po stabilnost regiona”. 

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Dakle, nema govora o tome da je Vučić i svojim nacionalizmom negdje navodio vodu na Vašu vodenicu, da Vam je da je pomagao? Ima onih koji u Beogradu to tvrde”.

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Naravno ti koji to tvrde su oni koji su dobili instrukciju da to tvrde, jer je potrebno bilo kroz takvu teoriju zakamuflirati ono što je stvarna misija oficijelne politike Beograda. Oficijelna politika Beograda, to je valjda i slijepcu jasno, ne mora da živi ni u Beogradu, ni u Podgorici, je bila da pokuša da promjenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala, da kažem dio planiranog srpskog sveta u trouglu između Beograda, Banjaluke i Podgorice”.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Hoće li se to dogoditi?”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Neće se dogoditi, naravno. Nemojte da uopšte zebete oko toga. Dakle, kazao sam vam, izborni rezultati se mijenjaju iz jedan u drugi ciklus, kao što ni u vremenu kada smo mi pobjeđivali nijesmo posezali za nekim pokušajima radikalnog nametanja rješenja u koje smo vjerovali. Mi smo vjerovali recimo i 2006. godine da Crnoj Gori pripada pravo da obnovi svoju crkvu i nijesmo to radili, kako se to tumači, iz partijskih pobuda i nijesmo to radili nasilno, nego smo samo vjerovali da bi rješavanje tog pitanja moglo da pomogne da se krene u prevazilaženje jedne duboke društvene podjele koja je u Crnoj Gori, kao što znate upravo unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Crnogorsko društvo je multietničko društvo, crnogorsko društvo je veoma ponosno na lojalnost koju manjine pokazuju prema Crnoj Gori kao našoj zajedničkoj državnoj kući, ali je crnogorsko društvo podijeljeno unutar pravoslavnog bića. Naše uvjerenje je i tada bilo da bi jedno realno i racionalno rješenje položaja pravoslavne crkve u Crnoj Gori sa osloncem na ono što su istorijske činjenice i ono što je istorijsko utemeljene doprinijelo tome, pa nijesmo posezali za tim, nego smo davali vremena, da kažem da neke ideje zrenu. Prema tome i ovaj sada ishod, vara se svako ko misli da će sada ovaj ishod da znači opet neko radikalno usvajanje svih onih rješenja u koje vjeruje dosadašnja opozicija, a očekivano buduća vlast i da će to sve ubrzano Crnu Goru vratiti unatrag. Dakle, crnogorsko društvo ipak ima neki, da kažem svoj i demokratski kapacitet, ima i naravno svoja uvjerenja, ima i sposobnosti da poštuje neka pravila demokratskog dijaloga, a da pri tome očuva unutrašnju stabilnost. Ja sam ubijeđen da će Crna Gora ipak smoći snage da iz jednog ovakvog izbornog ishoda očuva ono što je crnogorski državni, nacionalni i kulturni identitet”. 

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”I za kraj, nadate se da će se očuvati identitet. Pretpostavljate da će naredni dani biti mirni, ali kako vidite narednih mjesec ili dva, kako vidite formiranje Vlade i govorili smo svi u nekoj 2025-oj, 26-oj kao godinama gdje bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da uđu u Evropsku uniju, a gdje tada vidite Crnu Goru i uostalom nakon sada gotovo 30 godina gdje vidite sebe?” 

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Za neposrednu budućnost pred nama je čini mi se, ključno da se ipak zrelošću ljudi u Crnoj Gori, uključujući i pretpostavljenu zrelost političkih aktera očuva stabilnost Crne Gore, a ta stabilnost je uspostavljena i očuvana kroz mnoge kritične periode tokom posljednjih 30 godina i ja u to i dalje vjerujem. Kada je u pitanju formiranje Vlade vjerujem, dakle da ćemo uskoro prisustvovati raspletu, da ćemo od strane onih koji će raspolagati sa 41 mandatom u parlamentu dobiti njihovu ponudu za formiranje Vlade. Ja u ovom trenutku ne želim da špekulišem...”

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Jesu li to tri dosadašnje opozicione liste?”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Pa vidjećemo, za sada imamo takvu najavu. Ali, znate, dosta su udaljeni njihovi programi, vidjećemo...”

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”...Vi nećete pokušati da utičete na to?”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Ne, pa zašto bi mi učestvovali u tome?! Uostalom, ako postoji nešto što ih zbližava, to je njihova želja da smijene Demokratsku partiju socijalista i evo sad je ta prilika...”

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”...Jesu li ovo bili izbori protiv Vas?”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Pa ne vjerujem da su to bili izbori protiv mene, bez obzira što su mnogi ljudi, zahvaljujući ovom vremenu u kojem su trpjeli poraze, preie svega mislim na moje direktne političke konkurente, političke lidere opozicije, da kažem tu frustraciju u svojim neuspjesima artikulisali kao frustraciju mnome, i definisali mene kao ključni problem”.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Jer Vaše ime se često pominjalo, a nijesu bili predsjednički izbori?”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Naravno, ne slučajno, opet, zato što su oni u meni prepoznavali prepreku da ostvare one političke ciljeve za koje sam ja duboko vjerovao da su nazadni, da su retrogradni, da ne trebaju Crnoj Gori. Oni su, kao što znate, čitavo vrijeme predlagali da Crna Gora ne bude nezavisna, nego da bude dio jedne države o kojoj će se odlučivati izvan Crne Gore, oni su čitavo vrijeme predlagali da Crna Gora drugačije reguliše svoje odnose u regionu. Sjetićete se da su ovdje bile ozbiljne demonstracije kada je Crna Gora, slijedeći političku realnost, priznala nezavisnost Kosova, sjetićete se protesta koje su organizovali povodom crnogorskog ulaska u NATO, rekao bih da su jednako tako strastveno suštinski protiv evropskog sistema vrijednosti i to su naše temeljne razlike, a oni su ih naravno pokušali pojednostaviti svojoj biračkoj javnosti i predstaviti kako se bore protiv Mila. Mislim, nije Milo jedini koji je zaslužan za to što se Crna Gora tokom svih ovih godina zaista kretala putem emancipacije, evropeizacije i napretka. Za to je zaslužna većina koja je takvoj politici davala podršku. Kao što ni bilo ko pojedinačno, s druge strane danas ne može kazati da je zaslužan za ovaj izborni rezultat ili za ono što će Crna Gora ostvariti u narednom periodu. Kazao sam vam, u jednom trenutku se izborna volja građana ovako prelomila, vjerovatno će nam vrijeme pokazati šta je sve presudilo da dođe do ovakve promjene ali rekao sam, živ je taj proces vrenja, uključujući političko vrenje unutra crnogorskog društva. Vidjećemo kuda to ide...”

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”2025-a?”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”...Ja vjerujem da uvijek dobro nadvlada loše. Ja mislim da je dobro promovisati u Crnoj Gori evropski sistem vrijednosti. Mislim da je to dobro za region u cjelini. Ja sam odavno kazao da je zapravo evropska i euroatlantska integracija drugo ime za stabilnost našeg regiona. Dakle, dobro je vjerovati u slobodu, dobro je vjerovati u tržišnu ekonomiju, u demokratiju, u vladavinu prava, u poštovanje ljudskih i manjinskih prava i zato će to ipak odnijeti pobjedu u našem regionu. Gdje je će biti Crna Gora 2025. godine? Ja vjerujem i dalje da ona može da bude na vratima Evropske unije. Dakle, mislim da su četiri godine dovoljan period da se sva otvorena poglavlja ispregovaraju i zatvore i da Crna Gora...”

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Vi tu prednjačite...”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”...I da Crna Gora ima internu spremnost za članstvo u Evropskoj uniji. Kada će formalizovati svoje članstvo ne zavisi samo od Crne Gore, niti bilo koje zemlje u regionu. Zavisi od spremnosti Evropske unije da prihvati nove članice. Gdje ću biti ja? Ja sam tu gdje sam, je li?! Ali vrlo, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stanovišta, uvjeren da je u Crnoj Gori obnovljena nezavisnost donijela jako velike benefite, uvjeren u to da Crna Gora ne smije dozvoliti da bude ni nacionalna, ni teokratska država. Dakle, uvjeren da mora ostati građanska država i multietnička demokratija i uvjeren da je put usvajanja evropskog sistema vrijednosti jedini put koji i Crnoj Gori i Balkanu može donijeti, da kažem ubrzani ekonomski i demokratski razvoj i ono mjesto koje nam pripada u porodici razvijenih evropskih naroda i država sa ostvarenim evropskim standardom za sve naše građane”.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Niste umorni nakon 30 godina?”

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE: ”Nijesam umoran. Dakle, posao je naravno iscrpljujući, ali je uvijek inspirativno i zahvalno boriti za prave ideje i uvijek je više nego dovoljno podsticaja da pokušate da iz ove ili one pozicije pomognete nešto svojoj državi i svom narodu. Dakle, najlakše je to činiti kada ste na vlasti, ali to nije jedini uslov da biste mogli biti konstruktivan i da biste mogli biti djelotvoran kada su u pitanju nacionalni interesi. Mnogi ljudi koji su do sada podržavali politiku koju sam personifikovao nijesu se ni približili vlasti, a bili su vrlo korisni i bili su, da kažem veoma, veoma djelotvorni za ostvarivanje onoga što su strateški, nacionalni interesi Crne Gore. Dakle, iz bilo koje pozicije ja sam tu, nepokolebljivo uvjeren da Crnoj Gori pripada evropska budućnost i da će Crna Gora dostići tu evropsku budućnost”.

ŽELJKO VELJKOVIĆ, NEWSMAX ADRIA: ”Hvala što ste govorili za NewsMax Adria”.

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE:”Hvala i Vama”.Predsjednik Crne Gore