Izjave predsjednika Đukanovića i direktora Erakovića nakon puštanja u rad Low-dose CT skenera u KCCG

28/08/2020

Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon puštanja u rad Low-dose CT skenera - KCCG:


Prva obaveza svake nacionalno odgovorne politike jeste da vodi računa o zdravlju svojih građana. Imajući u vidu brz razvoj tehnologije, a brz razvoj medicinske nauke i struke, naravno, potrebno je obezbijediti kontinuirano ulaganje da bismo mogli ispratiti ono što su izazovi novog vremena i da bi mogli graditi konkurentnost na regionalnom i na širem tržištu. Uvijek smo, opet, posebno osjetljivi kada je u pitanju zdravlje najmlađih, tako da sam danas zaista imao posebno zadovoljstvo da prisustvujem prezentaciji i da obznanim početak rada nove opreme u Institutu za zdravlje djece u okviru Kliničkog centra. Doktor Eraković je već govorio o kojoj je opremi riječ a ja želim samo da kažem da sam veoma, veoma zadovoljan shvativši da smo ovdje sada uspostavili jedan izuzetno referentan dijagnostički centar i da smo danas kao zdravstveni sistem u mogućnosti da pružimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu djeci od svih vidova obolijevanja. Institut za bolesti djece, nekadašnja dječija bolnica, je ustanova sa jako dobrim referancama kada je u pitanju ne samo Crna Gora nego i naš region, i utoliko više cijenim da je uprava Kliničkog centra upravo stavila akcenat na ulaganja u taj dio Kliničkog centra i na taj način dajemo doprinos kvalitetnijem zbrinjavanju svih zdravstvenih problema sa kojima se suočava naša najmlađa populacija.  

Veoma je važno da održimo kontinuitet ulaganja i za ono što je već uloženo, a uloženo je u najbolju magnetnu rezonancu, u najbolji skener i u najbolju Ret kameru koja rješava oftamološke probleme kod prijevremeno rođene djece. Danas sam bio u prilici da čujem da je spremna i sledeća investicija, to je potpuna rekonstrukcija i opremanje operacionog bloka u Institutu za bolesti djece, i to je nešto što će sigurno dodatno osavremeniti kapacitete Instituta i stvoriti još veću sigurnost za zdravlje najmlađe populacije.

Doktor Eraković je kazao da  ipak u svakoj djelatnosti, pa i u ovoj, ključni su ljudi. Oprema se može nabavljati ali ljudi moraju biti u stanju da opsluže tu opremu i da na temelju  informacija koje dobiju sa opreme ljudima pruže ono što im je potrebno – kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Posebno me raduje da sam čuo iz vrha Kliničkog centra ali i iz Fonda za zdravstvo, da se planiraju posebna sredstva, kontinuirano, koja će zapravo predstavljati stimulans i neku vrstu obaveze svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore, ovdje prije svega mislim na sistem javnog zdravlja, da se kontinuirano usavršavaju upravo zbog svijesti o tome da ćemo biti onoliko dobar zaštitnik zdravlja ljudi, i onoliko konkurentan zdravstveni sistem koliko budemo ulagali u kontinuiranu edukaciju.

Optimista sam, zaista mislim da kroz rezultate koje postižemo, samo da napomenem još jednom rezultate koje postižemo na planu suzbijanja epidemije korona virusa, najbolje demantujemo se one sumnje koje nekada bile prenaglašene i u domaćoj i u dijelu međunarodne javnosti, i pokazujemo da se zdravstveni sistem razvija u korak sa ukupnim razvojem savremene i proevropske Crne Gore.

Izjava direktora KCCG Jevta Erakovića nakon puštanja u rad Low-dose CT skenera:


Velika je čast i zadovoljstvo KCCG što je je predsjednik države, gospodin Milo Đukanović danas otvorio nove kapacitete i nove mogućnosti Instituta za bolesti djece. 

Naime, radi se o pušanju u pogon Ret kamere koja se koristi za liječenje naših najmlađih pacijenata, dakle, prijevremeno rođene djece i sprečavanje sljepila. Ono što je još važnije u ovom trenutku jeste instaliranje novog skenera, niskodoznog skenera za našu najmlađu populaciju. Sa instalacijom ovog skenera u kom je participirala Evropska agencija za atomsku energiju i Ministarstvo nauke, dobili smo mogućnost da naši najmlađi pacijenti dobiju najkvalitetnija moguća snimanja sa najmanjom dozom zračenja. 

Podsjetiću vas da je, takođe, zahvaljujući inicijativi i podršci predsjednika Đukanovića prije dvije godine nabavljen i najsavremenija magnetna rezonanca za snimanje naših najmlađih pacijenata  čime smo upotpunili dijagnostički paket za našu djecu i time Crna Gora i Institut za bolesti djece i Klinički centar mogu sa zadovoljstvom da konstatuju da imamo nešto najbolje u ovom dijelu Evrope. Svjedoci smo svi zajedno prethodnih ulaganja u Klinički centar, u Institut za bolesti djece, da ništa od toga ne bi bilo da nije to bilo praćeno edukacijom kadra u Institutu za bolesti djece i u Kliničkom centru. Podsjetiću vas samo i napomenuti da za postojeći aparat, niskodozni skener naše ekipe i naši doktori su išli na edukaciju u Helsinki, i zahvaljujući tome sve najnovije dijagnostičke protokole koje se koriste na ovom skeneru možemo da primijenimo. 

Još jednom, velika zahvalnost predsjedniku Đukanoviću, i želimo da poručimo svim građanima Crne Gore, naročito našim najmlađim pacijentima da moto Instituta za bolesti djece – da želimo srećnije djetinjstvo jeste i moto naše države, krećemo zajedno u nove projekte, u nove pobjede uz što srećnije djetinjstvo naših najmlađih pacijenata.Predsjednik Crne Gore