Predsjednik Đukanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Alison Kemp

28/07/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u Crnoj Gori Alison Kemp.


Predsjednik je iskazao iskrenu zahvalnost za saradnju u mandatu ambasadorke Kemp tokom kojeg je povjerenje između dvije države učvršćeno, a saradnja podignuta na još viši nivo. On je istakao da je Crna Gora ponosna na dugu tradiciju odnosa sa UK i podsjetio da smo 2018. obilježili 140 godina diplomatskih odnosa.

Predsjednik Đukanović je istakao posebnu važnost ostvarene saradnje u oblasti pravde, odbrane i bezbjednosti. Više nego dragocjena bila je podrška UK u unapređenju vladavine prava, što je ključni izazov i potreba našeg i društava u regionu na putu usvajanja evropskih standarda.

"Crna Gora je kroz partnersku saradnju sa UK ostvarila i značajan napredak u oblasti odbrane i bezbjednosti i realizovala svoj prvi strateški cilj, članstvo u NATO", kazao je Đukanović uz uvjerenje da će zemlje saveznice zajedno nastaviti da savladavaju i naredne izazove, za koje je Crna Gora upravo zahvaljujući bliskoj saradnji, razumijevanju i povjerenju danas spremnija i otpornija. 

Predsjednik je zahvalio vladi UK na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona, navodeći da je takva politika podrške integraciji jedina ispravna i da se pažnja UK za ovaj region nije smanjila ni nakon izlaska te zemlje iz EU. Crna Gora je spremna za još intenzivniju saradnju, što će biti potvrđeno i očekivanim potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između UK i Crne Gore, što će unaprijediti uslove za produbljivanje ukupne saradnje i njeno širenje na planu ekonomije i investicija i reforme javne uprave, što je od posebnog interesa za demokratski i ekonomski napredak Crne Gore. On je zahvalio ambasadorki za podršku u suočavanju sa posljedicama pandemije COVID19 ističući da i Crna Gora nastoji da u tom smislu bude odgovoran partner prema svima.

Ambasadorka Kemp je kazala da joj je bila čast i privilegija da predstavlja UK u Crnoj Gori i približi našu zemlju građanima Ujedinjenog Kraljevstva. Uz ocjenu da je ovo ključno vrijeme kada prijatelji i saveznici, a posebno UK, treba pomno da prate dešavanja, poručila je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža snažnu i sve veću podršku viziji euroatlantizma koju Crna Gora dijeli, i kontinuiranu i rastuću podršku reformskim procesima u Crnoj Gori, za koje je kazala da je važno da budu inkluzivni. 

Ambasadorka Kemp je najavila novi set podrške britanske Vlade Crnoj Gori kroz opredjeljivanje sredstava u iznosu od pola miliona funti namijenjenih Institutu za javno zdravlje za primjenu u oblasti komunikacije rizika prema javnosti, Zavodu za zapošljavanje i Savjetu za konkurenciju u cilju jačanja ženskog preduzetništva. Dalja saradnja se očekuje i u programima održive energije i klimatskih promjena.

Predsjednik Crne Gore