Predsjednik Đukanović primio u oproštajnu posjetu rezidentnu koordinarku Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fionu Mekluni

22/07/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu rezidentnu koordinarku Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fionu Mekluni.


Predsjednik Đukanović je zahvalio koordinatorki Mekluni za ostvarenu saradnju i lični doprinos u prethodnom periodu, ističući da veoma cijenimo postignute rezultate. U vremenu u kojem smo često svjedočili osporavanju multilateralizma i temeljnih  vrijednosti UN-a, Crna Gora je ponosna što je ostala bez ikakvih  dilema, posvećena saradnji sa sistemom UN-a i vrijednostima njene Povelje, istakao je Predsjednik.  On je uvjeren da je suočavanje sa problemima poput pandemije COVID 19, potvrdilo značaj multilateralne saradnje i solidarnosti, i pokazalo da globalni izazovi poput pandemije, ali i zaštite životne sredine, klimatskih promjena i terorizma i brojni drugi,  ne mogu imati kao odgovor nacionalne formule. Predsjednik je istakao da je Crna Gora  u procesu saradnje sa UN-om vođena idejom odgovorne članice te organizacije, ali i odlučnošću da slijedeći svoje interese dostigne što više standarde ekonomskog i demokratskog napretka i na taj način ostvari svoj strateški cilj – članstvo u EU. Na toj liniji, istakao je zadovoljstvo ostvarenim na polju demokratskog upravljanja, socijalne inkluzije, ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine, što je i sadržaj agende aktuelnog  Integrisanog programa 2017.2021., uz uvjerenje da će te oblasti ostati prioriteti saradnje i u narednom periodu. On je pozdravio reformu sistema UN-a, koja je na primjeru Crne Gore pokazala  koherentnost i učinkovitost Ujedinjenih nacija. Posebno je naglasio vrijednost angažmana UN-a u periodu trajanja razorne zdravstvene krize u svijetu, visoko cijeneći saradnju te organizacije sa EK i EU na pitanjima najboljeg odgovora na posljedice pandemije, posebno socio-ekonomske. U susret 15-o godišnjici članstva, izrazio je nadu da će i buduća saradnja sa UN-om Crnoj Gori donijeti dalji ekonomski i demokratski napredak.

Rezidentna koordinarka Fiona Mekluni zahvalila je Predsjedniku na prepoznavanju ključnih rezultata kancelarije  UN-a u Crnoj Gori, kao i za odgovoran odnos Crne Gore kao članice. Aktivni doprinos Crne Gore našim mirovnim aktivnostima, članstvo i učešće u radu u  organima i tijelima, i podrška multilateralnim vrijednostima, posebno su značajni u vrijeme kada je multilateralizam ugrožen sa više strana, kazala je Mekluni. Ona je pozdravila napredak Crne Gore tokom njenog mandata, učlanjenje u NATO i otvaranje svih pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa EU, navodeći da je Kancelarija UN-a prepoznajući ključni vanjskopolitički interes Crne Gore kroz strateški dokument definisala zajedničke tačke postignuća Crne Gore za EU i UN. Ubrzani napredak Crne Gore u poglavljima koja se odnose na zaštitu životne sredine, vladavinu prava, temeljna prava i oblast zapošljavanja, omogućili su progres i u ciljevima Agende UN-a 2030. , ocijenila je Mekluni i na toj liniji ohrabrila uspostavljanje institucionalnog i strateškog okvira za ciljeve održivog razvoja. Ona je ukazala i na činjenicu  da je reformom sistema UN-a omogućena povoljnost Crnoj Gori da kroz ojačani tim te organizacije u Podgorici intenzivnije i dublje komunicira sa nerezidentnim agencijama Ujedinjenih nacija. Mekluni je informisala Predsjednika o radu UN-a na novom okviru saradnje sa smjernicama za  savladavanje posledica pandemije, koji će se odnositi na jačanje zdravstvenog sistema, socijalnu zaštitu ranjivih kategorija, ekonomski oporavak, makroekonomski kontekst i regionalnu saradnju i socijalnu koheziju i otpornost zajednica.


Predsjednik Crne Gore