Izjave predsjednika Đukanovića i Milanovića nakon sastanka

22/06/2020

Izjave predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića nakon sastanka.

Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon sastanka sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem:


Dame i gospodo, 


Prvo, srdačno vas pozdravljam, drugo, želim da i pred vama ponovim riječi srdačne dobrodošlice današnjem gostu, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću i njegovoj delegaciji. 

Ova posjeta je bila najavljenja pred pandemiju koronavirusa, onda smo morali malo da pomjerimo termin posjete i evo, danas je zadovoljstvo da u gostima imamo Predsjednika susjedne i prijateljske Hrvatske, zemlje koja još uvijek predsjedava Savjetom EU. To razumijemo kao još jedan gest pažnje hrvatske države u ovom svojstvu predsjedavajućeg EU, prema Crnoj Gori i prema evropskim aspiracijama naše zemlje i regiona u cjelini. Kazao sam gospodinu Predsjedniku da smo veoma zahvalni na pažnji koju je Hrvatska tokom svog predsjedavanja poklonila evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. U tom periodu smo imali i video Samit Evropska unija-Zapadni Balkan. Sjeverna Makedonija i Albanija su započele pregovore, tako da smo danas kao region jedan korak bliže našem zajedničkom evropskom cilju nego što smo bili prije hrvatskog predsjedavanja. Želim da ovom prilikom istaknem izuzetno dobre i prijateljske odnose među naše dvije zemlje. To sada već predstavlja kontinuitet, neupitan kvalitet u odnosima dviju zemalja našeg regiona. Crna Gora je u kontinuitetu imala podršku Hrvatske na putu ostvarivanja naše ambicije da budemo NATO država. Takođe, od Hrvatske imamo kontinuiranu podršku u savladavanju prepreka na putu uspješnog obavljanja pregovora sa EU, za članstvo u EU. Želim, takođe, da istaknem da imamo vrlo razuđenu bilateralnu saradnju u svim oblastima, ali prije svega u oblasti odbrane, u oblasti unutrašnjih poslova, kulture, obrazovanja... Želim sa zadovoljstvom da istaknem da podrška Hrvatske nije prestala samo članstvom Crne Gore u NATO, nego da nastavljamo saradnju kroz učešće u misijama. Crna Gora je dio kontigenta Hrvatske u Afganistanu gdje smo imali vrlo zapaženo učešće do sada, i vjerujem da to predstavlja i najuspješniji prvi ispit Crne Gore kao članice NATO saveza.

Takođe, htio bih da istaknem i zahvalnost Hrvatskoj za podršku Crnoj Gori u uspješnom savladavanju pandemije COVID-19. Mi smo od Hrvatske dobili i konkretnu donaciju u medicinskoj zaštitnoj opremi koja nam je pomogla da uspješno savladamo izazove prve faze trajanja pandemije, nadamo se da ćemo uspješno savladati i probleme sa kojima se danas suočava i Crna Gora, i Hrvatska, i region u cjelini. 

Ostaju brojni izazovi i brojne mogućnosti za saradnju u narednom periodu. Pomenuli smo da bi bilo važno za budućnost obije zemlje i ovog regiona, ne samo da se nastavi i uspješno okonča proces evropeizacije Zapadnog Balkana u cjelini, nego i da se realizuju neki strateški infrastrukturni projekti kao što je jadransko-jonska autocesta, kao što je jadransko-jonski gasovod, kao što su neke ideje koje smo razmjenjivali ranije kao premijeri 2014. godine oko objedinjavanja turističke ponude i nekih važnih pretpostavki za dobro funkcionisanje turističke sezone u ovom regionu, kao što je pitanje avio prevoza. To sada rade drugi ljudi, rade vlade i jedne i druge države, ali naravno na nama je uvijek da pokušamo da pomognemo da vlade svoj posao obave što je moguće efikasnije i da rješenja budu ona rješenja koja će dodatno doprinositi i uspješnoj saradnji naše dvije države, a istovremeno naših širih globalnih zajedničkih ciljeva. 

Gospodin Milanović i njegova delegacija će u Crnoj Gori biti danas i sjutra. Biće to prilika da kroz neke sljedeće forme našeg susretanja u ova dva dana nastavimo naš razgovor, zaokružimo ocjenu naših međudržavnih odnosa, i zaokružimo pogled na ono što su neposredne šanse i izazovi i za jednu i za drugu zemlju. Ja sam ubijeđen da je posjeta gopodina Milanovića nešto što je dragocjeno za Crnu Goru i ubijeđen sam, takođe, da će finalni epilog ove posjete biti novi doprinos još kvalitetnijim međudržavnim odnosima, odnosima prijateljstva između naše dvije države.

Zahvaljujem na pažnji.


Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem:


Drago mi je da sam u Crnoj Gori, a posebno mi je drago da sam u Cetinju, nakon 39 godina, nakon dječaštva, i isto je bilo kišovito. Drago mi je da sam u koljevci Crne Gore i njezine državnosti, i drago mi je da mogu na ovakav način, više simbolički nego što je bio stvaran kada sam bio kao predsjednik Vlade dati podršku crnogorskom ulasku u EU, što je prije moguće. Nama je u interesu da svi naši susjedi budu u tom društvu. Crna Gora najbliže, zato što realno je najbliže u ovom trenutku. Voljeli bi da su i drugi ali nisu toliko. U interesu nam je ne samo radi nekakvog prijateljstva, to je također važna stvar, nego naprosto što želimo imati predvidive susjede, a u međudržavnim odnosima  predvidivost ne znači dosada, u nekim drugim odnosima kada je neko predvidiv, dosadan je, a u odnosima među državama bit predvidiv znači da znaš s kim imaš posla, tako isto očekujem, odnosno, želim da i Hrvatsku druge države gledaju. Naprosto, da jedni druge dovoljno poznajemo, da možemo očekivati normalne reakcije s obiju strana, a Hrvatska i Crna Gora su u taj prostor konfora i sigurnosti ušle već prije dosta godina, i želio bih da se to nastavi, da se ne narušava ni na koji način. 

Vi ste država koja je, početkom pregovora, prvo ulaskom u NATO ali to ipak manje, ali početkom pregovora sa EU jasno i nepovratno izabrali karakter zapadnog društva i zapadne države. Mislim, da se razumijemo, i da svi razumiju šta to znači; to je vladavina prava, to je otvoreno društvo, bez obzira na manje razlike među državama u EU, ali pravac je taj, to su slobodni i neovisni mediji, to je neovisno sudstvo. To je na kraju krajeva, ili prije svega, neovisna istraživačka akademija i sveučilište, to je ono što krasi prave demokracije, i jednom kada se tim vještinama ovlada, a to je teško, ne kažem da je moja država u tome uspjela u potpunosti, onda je na neki način povijesno i uspjeh tu dokazan. I to je društvo u kojem ćemo rado vidjeti Crnu Goru što prije, i vjerujem, i vidim okolnosti su takve da će Crna Gora biti vjerojatno prva država koja će ući u EU u nekom sljedećem dohvatljivom i vidljivom razdoblju. 

Neću pričat’ ništa o koroni. Mislim da će prestati onda kada prestanemo o njoj pričati. Vraćat’ će se ona još, biće tu među nama, stavljaćemo maske, ponašaćemo se manje ili više odgovorno, ili jako neodgovorno, nastojati da smo među ovima prvima a ne ovima drugima. Ekonomska šteta će biti ekstremna za sve nas, i za Hrvatsku, i za sve susjedne države, i za Crnu Goru zbog, naprosto, potpunog prolapsa turističke industrije. Tako da, vidjećemo šta će biti sljedeće godine.

Još jednom, izbori su u Crnoj Gori vrlo brzo. Nisam ovdje došao navijati ni za koga. Došao sam dat’ podršku europskom putu Crne Gore. A taj put ima svoja pravila. A koja su to pravila, to znate, i to neću ponavljati. Mislim da je većina društva u Crnoj Gori toga potpuno svjesna, i nadam se da će moj sljedeći dolazak u nekom razumnom roku, ne nakon 39 godina, biti u potpuno europsku Crnu Goru. Za to su ovdje uvjeti, skoro pa ispunjeni, a ovo što preostaje, preostaju pregovori, natezanja sa EK, i sa nekim članicama koje će tražiti svoje, i tu ćemo mi pomoći koliko budemo mogli, jer smo prošli kroz manje više iste stvari, i na neki način ovladali tom katkad i neugodnom vještinom.

Još jednom, hvala na gostoprimstvu, i nastavljamo i sjutra razgovore, i radujem se suradnji koja se nastavlja nakon niza godina.

Hvala.
Predsjednik Crne Gore