Predsjednik Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

19/05/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Slovačke Republike, Nj.E. Borisa Gandela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nj.E. Nabilu Abdelaziz Nasser Saeed Alshamsi.

Predsjednik Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i izrazio zahvalnost zbog razumijevanja odlaganja ceremonije prijema akreditiva usljed izbijanja pandemije korona virusa. „Zadovoljstvo mi je da se ceremonija održava na prijestonom Cetinju, u skladu sa uobičajenim protokolom, što i dolikuje prilikama kada u Crnu Goru dolaze ambasadori prijateljske Slovačke i UAE, za koje nas vežu puno lijepih i važnih datuma u novijoj istoriji crnogorske države“, istakao je Predsjednik u uvodnim obraćanjima. Predsjednik Đukanović je poželio dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije uz uvjerenje da će u periodu njihovog mandata veoma dobri odnosi biti dodatno unaprijeđeni u najboljem duhu prijateljstva između naroda i država. 


U razgovoru sa ambasadorom Gandelom, Predsjednik je izrazio zadovoljstvo ukupnim odnosima sa zemljom članicom EU koji imaju svoju istoriju, ali su dodatno učvršćeni i unaprijeđeni tokom poslednje decenije. Crna Gora ni jednog trena ne zaboravlja ulogu Slovačke i njene diplomatije u procesu obnove crnogorske nezavisnosti, prijemu u NATO i procesu integracije u EU. Uz pozitivnu ocjenu nove energije briselskih institucija prema perspektivi ZB, Predsjednik je istakao da vjeruje u kvalitet nastavka integracije i pozitivan rezultat Crne Gore u tom kontekstu, za šta će biti značajna i dalja podrška Slovačke. On je iskazao zadovoljstvo odlukom da jedan od najboljih poznavalaca prilika u regionu i prijatelj Crne Gore Miroslav Lajčak bude imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja. Predsjednik Đukanović je zahvalio Slovačkoj i za donaciju zdravstvenom sistemu Crne Gore u borbi protiv Covid-19, što je gest prijatelja i odraz izuzetnih odnosa i solidarnosti. 

Ambasador Gandela je uz veliko zadovoljstvo što će obavljati mandat u prijateljskoj državi, čestitao Predsjedniku predstojeći Dan nezavisnosti 21. maj, u kojem, kako je kazao i Slovačka ima svoj dio. Njegova misija će biti da odlične odnose učini još sadržajnijim, potvrdivši podršku Crnoj Gori da postane članica EU, što i zaslužuje.

Uz čestitke na efikasnoj reakciji obje države u borbi sa korona virusom,  sagovornici su se složili da postoji značajan prostor za produbljivanje saradnje, naročito u oblasti ekonomije i investicija. Tome će doprinijeti i planiranje posjete na najvišem nivou nakon okončanja pandemije. 


Predsjednik Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom UAE naglasio uvjerenje da je obavljanje mandata u prijateljskoj zemlji jednako privilegija kao što je i za Crnu Goru privilegija prijateljstvo UAE i čelnih ljudi te države. Na dobrim temeljima međudržavnih odnosa u prethodnom periodu Crna Gora i UAE sada razmišljaju o nadgradnji saradnje, što je inicirano i tokom nedavne zvanične posjete Predsjednika Emiratima. Prijateljstvo dvije zemlje potvrđeno je i u vremenu pandemije donacijom medicinske zaštitne opreme Crnoj Gori, nakon razgovora sa NJ.V. Šeikom Mohamedom Bin Zajed Al Nahjanom, za šta smo duboko zahvalni, kazao je Predsjednik. Nakon uspješno prebrođene najteže faze krize izazvane korona virusom, važno je oporaviti postojeće i podstaći nove investicije u čemu su UAE značajan partner Crne Gore, zahvaljujući čestim političkim i privrednim kontaktima. Ne samo da smo dobili dobre investitore, već i prijatelje, naglasio je Đukanović. 

Ambasadorka Alshamsi je uz zadovoljstvo što je u Crnoj Gori, ukazala na odlične odnose dvije vlade uz poruku da će njena misija biti njihovo uzdizanje na još viši nivo. Crna Gora je ostvarila izuzetan napredak i razvoj, kazala je ambasadorka i čestitala na sjajnim postignućima i pravom putu koji Crna Gora slijedi. Ona je iskazala visoke ocjene za postignuća Crne Gore u borbi sa korona virusom ističući da je najava da će Crna Gora uskoro biti korona free destinacija izazvala veliko interesovanje u UAE. Uz investiranje u turizam, UAE su zainteresovani za saradnju u oblasti prozvodnje i bezbjednosti hrane kao komplementarne grane turističkoj privredi.  

Obostrano je iskazan interes za uspostavljanje redovne godišnje avio linije između dvije zemlje u cilju promocije Crne Gore kao zimske i ljetnje turističke destinacije.


Predsjednik Crne Gore