Predsjednik Đukanović imao telefonski razgovor sa predsjednicom Gruzije Salome Zourabišvili

14/05/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je telefonski razgovor sa predsjednicom Gruzije Salome Zourabišvili, čiji je povod odlaganje njegove zvanične posjete Gruziji, planirane za početak juna, zbog ograničenja međunarodnih putovanja u uslovima trajanja pandemije COVID 19.

Predsjednik Đukanović je zahvalio predsjednici Zourabišvili na inicijativi za razgovor i potvrdio zainteresovanost da do posjete dođe u prvom mogućem terminu nakon stabilizacije situacije i uspostavljanja bezbjednih uslova za putovanja. Obostrano se očekuje da će posjeta potvrditi prijateljske odnose dvije države i doprinijeti intenziviranju i produbljivanju saradnje.

Đukanović i Zourabišvili su razmijenili informacije o aktuelnim prilikama izazvanih korona virusom i zajednički ocijenili da je u dvijema državama situacija pod kontrolom zahvaljujući pravovremenoj reakciji nadležnih institucija, te da se sada fokusiraju na oporavak ekonomija, naročito turizma koji je glavna privredna grana i Crne Gore i Gruzije. Na toj liniji iskazan je obostrani interes za razmatranje uslova za uspostavljanje bezbjednih koridora za putovanja u cilju oživljavanja turizma, uz vođenje računa o zdravlju građana prije svega. Sagovornici su se saglasili da je kriza pokazala da su saradnja i solidarnost u ovakvim vremenima važniji nego ikada.

Razmijenili su mišljenja o značaju evropskih integracija za stabilnost i dinamičan razvoj Crne Gore i Gruzije i ukupnu stabilnost Evrope. Pozdravljeno je ohrabrujuće djelovanje novih briselskih institucija u pogledu evropske perspektive i nastavka politike proširenja, i čvrsta opredijeljenost obje zemlje za puno usvajanje evropskog sistema vrijednosti. Predstojeća posjeta biće prilika za detaljnije razgovore o obostrano važnim regionalnim i globalnim pitanjima.