Izjava predsjednika Đukanovića i izjava direktora KCCG Erakovića

27/03/2020

Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i izjava direktora KCCG Jevta Erakovića nakon obilaska Kliničkog centra Crne Gore.  

Izjava predsjednika Crne Gore:


Danas sam u posjeti Kliničkom centru Crne Gore. Imao sam priliku da razgovaram sa menadžmentom Kliničkog centra i sa ljekarima, direktorima klinika koji su posebno angažovani na pitanjima suzbijanja posljedica djelovanja coronavirusa u Crnoj Gori. Veoma sam ohrabren time što sam danas čuo. Dobio sam još jednu potvrdu da je, ne samo Kinički centar, nego cijeli zdravstveni sistem Crne Gore u stanju potpune funkcionalne spremnosti da se nosi sa problemom ne samo današnjih dimenzija, nego i onih dimenzija koje možemo pretpostaviti. To je još jedna potvrda da je država Crna Gora tokom prethodnih godina veoma pažljivo i posvećeno razvijala svoj institucionalni sistem u cjelini, a u okviru toga da je razvijan i zdravstveni sistem, i takođe, potvrda da je u vanrednim situacijama angažman, patriotizam i ukupni potencijali svih naših ljudi, a danas govorimo prije svega o ljudima angažovanim u zdravstvenom sistemu, na maksimalnom nivou. To je najtačnije objašnjenje zbog čega su razmjere bolesti do ovog dana u Crnoj Gori niže nego u nekim drugim zemljama, ali tokom sastanka smo se međusobno upozoravali da nas to ne bi smjelo zavarati nego da moramo gledati šta se događa u susjednim i u drugim dvorištima, dakle, širom Evrope i širom svijeta i pripremati se za najnepovoljnije scenarije koje možemo pretpostaviti.

Ja sam od strane najodgovornijih ljudi u Kliničkom centru dobio uvjeravanja da smo na svakom punktu unutar ove ustanove i unutar zdravstvenog sistema Crne Gore kojim sada koordinira posebni Krizni štab na čelu sa profesorom Lazovićem, spremni da odgovorimo svim onim izazovima koji se mogu pojaviti u sledećim fazama razvoja ovog problema. Takođe, obavijestio sam ih o naporima koje država i državni organi Crne Gore čine da pruže dalju potporu zdravstvenom sistemu. Ta potpora je zaista sveobuhvatna i ubijeđen sam da neće trajati samo onoliko koliko traje opasnost od coronavirusa, nego da će država nastaviti, poučena i ovim iskustvom, da dalje dograđuje neke svoje vitalne podsisteme kao što je zdravstveni sistem, za iskušenja kojih sigurno neće manjkati ni u budućnosti, ali da u ovom vremenu posebno radimo na obezbjeđivanju svega onoga što je potrebno kao podrška ljekarima i medicinskom osoblju da pruže optimalnu zdravstvenu zaštitu pacijentima koji budu inficirani corona virusom. 

Informisao sam ih onome što su rezultati posljednjih intezivnih međunarodnih komunikacija koje svi mi iz državnih organa imamo na obezbjeđivanju opreme, uključujuči respiratore ali i obezbjeđivanju zaštitne opreme koja treba da obezbijedi maksimalnu sigurnost medicinskom osoblju da u kontaktu sa inficiranim osobama sačuva sebe, kako bi na taj način sačuvali ono što je najvažniji štit zdravlja Crne Gore u ovom vremenu. 

Želim da ponovim, optimista sam, na bazi ovog razgovora ubijeđen da bez obzira na izuzetnu složenost izazova sa kojim smo se suočili, Crna Gora ima kapacitet, da ćemo uspjeti da u maksimalnoj mjeri suzbijemo opasnosti od corana virusa, da obezbijedimo maksimalnu zaštitu našeg stanovništva i da u dogledno vrijeme izađemo iz ovog problema, da se vratimo redovnim poslovima i da stvorimo uslove za dalji dinamičan ekonomski i demokratski razvoj naše zemlje.


Izjava direktora Kliničkog centra Crne Gore:


Ja želim danas da se zahvalim u ime svih zaposlenih Kliničkog centra Crne Gore i zdravstvenog sistema na posjeti predsjedniku Đukanoviću i na izraženoj podršci koju je uputio svim zdravstvenim radnicima. To nam mnogo znači u ovim predstojećim danima kada se očekuje velika borba, velika požrtvovanost i profesionalizam svih zdravstvenih radnika. Danas smo saopštili predsjedniku Đukanoviću da je i Klinički centar Crne Gore i zdravstveni sistem spreman za izazove koji slijede, i zajednički konstatovali nakon prezentacije da sve ono što je urađeno do ovog trenutka može da posluži na čast i zdravstvenom sistemu i uopšte državi Crnoj Gori. Ono što je veoma važno u danima koji slijede, da je potrebno da se ispune tri uslova koja su najneophodnija da bismo mogli da izađemo kao pobjednici iz ove veoma teške i neizvjesne borbe. Prvi uslov jeste podrška koju smo dobili, i mjere koje su preduzete od strane Nacionalnog koordinacionog tima, Vlade Crne Gore i podrška predsjednika Đukanovića koju smo danas čuli, i mislim da je to ono što je veoma važno za svakog građanina Crne Gore, da stižu pohvale sa svih strana, da mjere koje su preduzete, i preporuke od naših kolega iz Instituta za javno zdravlje i svih državnih organa, da je to ono po čemu je Crna Gora danas prepoznata kao jedna od najuspješnijih država u Evropi. 

Druga stvar jeste da naš zdravstveni sistem mora biti spreman da bi uspješno prebrodio ove obaveze. Ono što smo danas konstatovali i vidjeli, i ono što danas preduzima Krizni tim na čelu sa profesorom Lazovićem, u smislu organizovanja sistema u Crnoj Gori daje nam za pravo da tvrdimo da smo i taj uslov ispunili. I treći, možda, čini mi se najvažniji uslov u ovom trenutku jeste podrška naših građana. Moramo ih upozoriti da ne slijedi nimalo lagan period, da slijedi period koji će biti ispunjen još većim izazovima i još većim teškoćama. Ono što su do sada pokazali, a to je jedan veliki nivo odgovornosti prema sebi, prema drugima, prema svojim porodicama, komšijama, prema cijeloj državi, ja očekujem da u narednom periodu podignu na još jedan veći nivo. To nam je neophodno. Dakle, još jedan veći nivo pridržavanja mjera, pridržavanja preporuka, to će nas dovesti do ispunjavanja zadataka i zajedničkog cilja, a to je da zajedno izađemo kao pobjednici iz ove borbe.

Siguran u ispunjavanje sva tri cilja i u pobjeđivanje ovog nevidljivog protivnika, želim još jednom da izrazim zahvalnost predsjedniku Đukanoviću. 

Predsjednik Crne Gore